Hoge+temperatuur+treft+appel+harder+dan+peer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hoge temperatuur treft appel harder dan peer

Appels hebben vorige week meer te lijden gehad van de hitte dan peren. Dat zegt teeltadviseur Arie van Horssen bij Alliance.

Volgens Horssen lopen de verschillen bij telers sterk uiteen. Dat is onder meer afhankelijk van de mogelijkheid tot beregenen. In Limburg, Zeeland en België is de situatie erger dan in andere fruitteeltgebieden in de Lage Landen.

De teeltadviseur zegt dat de schade van zonnebrand bij sommige appeltelers kan oplopen tot 20 procent. 'Zo extreem als in dit jaar heb ik het nog niet eerder meegemaakt.' In de appelteelt hebben vrijwel alle rassen last van schade door de hitte. In de peren is het verschil per ras groter. 'Doyenné du Comice is bijvoorbeeld vatbaarder dan Conference.'

Verbrandingen

Ook speelt de rijrichting van de teelt een rol. Percelen met lengterijen van oost naar west vertonen meer verbrandingen dan rijen die in noord-zuidrichting zijn geplant. Bij de rijrichting oost-west brandt de zon non-stop op een kant van de rij. Hoe groot de schade in de fruitteelt is, is de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) nog aan het inventariseren.

Bij het hardfruit zal dat in kaart brengen langer duren dan bij het klein- en steenfruit. Dinsdag komen telers van de laatste groep bijeen om de rekening op te maken. Volgens NFO-voorzitter Gerard van den Anker varieert de schade van de hitte van vorige week van enkele appels tot 1 à 2 kilo per boom. Wat de invloed zal zijn op de oogstraming, is nog niet duidelijk, aldus de voorzitter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  24° / 15°
  70 %
Meer weer