Zonnebrand+bezorgt+Belgische+fruitteelt+veel+schade
Nieuws
© Twan Wiermans

Zonnebrand bezorgt Belgische fruitteelt veel schade

Appeltelers in België zijn waarschijnlijk zo'n 40 procent van hun oogst kwijtgeraakt door zonnebrandschade.

De appels die zijn aangetast door een intensieve instraling van licht bij de extreem hoge temperaturen van afgelopen zomer, zijn onverkoopbaar. Zelfs de verwerking voor de industrie is problematisch, meldt de Belgische Boerenbond. De belangenorganisatie luidt de noodklok vanwege de situatie in de fruitsector.

De Boerenbond schrijft dat de fruittelers zware tijden meemaken en al vele jaren rode cijfers schrijven. Na de oogst van 2018 waren de fruitprijzen dramatisch vanwege de overmatige productie in Europa. Ook ondervinden de Belgische perentelers nog steeds de gevolgen van de Russische boycot voor de invoer van groenten en fruit uit de Europese Unie.

Areaal stabiel

In België vindt net als in Nederland een verschuiving van het areaal plaats van appels naar peren. Het totale areaal is wel min of meer stabiel. Volgens de laatste gegevens is de oppervlakte peren 10.354 hectare en de oppervlakte appels 5.805 hectare. Voor 2019 wordt de perenproductie geraamd op 331.000 ton. Dat is ruim 10 procent minder dan in 2018.

De appelproductie wordt geschat op ruim 229.000 ton. Dat is 1 procent minder dan vorig jaar. Dit is op basis van een meting in juli. De gevolgen van de schade door zonnebrand zijn hierin nog niet meegenomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer