Kiwibes nog niet rijp maar wel geoogst

De kiwibes is nog niet erg populair bij het grote publiek, terwijl dit vitaminerijke en smaakvolle fruitsnoepje het goed doet op Nederlandse bodem. De oogst is in Ingen op de Betuwe begonnen.

Fruitteler Elze-Lia Visser van biodynamisch bedrijf Fruitweelde kijkt tevreden naar de wild woekerende struiken met kiwibessen. 'Ik moet realistisch en blij zijn dat we dit jaar een redelijke oogst kunnen plukken. Ik heb verschillende rassen staan om te bekijken welk het hier het beste doet. En vooral nachtvorst in het voorjaar is funest voor de kiwibes. Hierdoor had ik bijvoorbeeld twee jaar geleden helemaal geen oogst.'

De kiwibes wordt geoogst op het moment dat het fruit nog niet rijp is. Het afrijpen gebeurt in de koelcel. Zou je rijpe bessen oogsten, dan bestaat de kans dat het dan zachte fruit bij het steeltje wordt beschadigd en niet meer verkocht kan worden.

Water genoeg

Water is geen probleem voor de Fruitweelde aangezien het perceel wordt doorsneden door een sloot die water inlaat vanuit de Rijn. Via een pomp wordt het water verdeeld over de druppelslangetjes onder de struiken. 'Onze druppelslangen hangen boven de grond, zodat we de onkruidbestrijding machinaal kunnen doen zonder daarbij de slangen te beschadigen', geeft Visser aan.

Ze begon in 2011 met vijf soorten fruit, waarvan de kers en pruim na enige jaren zijn ingeruild voor de rode bes. 'De kers en de pruim bleken moeilijk te combineren met zachtfruit. De Suzuki-fruitvlieg bleek best een grote impact te hebben op braam en framboos. De kiwibes doet het ook erg goed hier. Alleen bij te veel zon, zoals we dit jaar twee keer hebben gehad, ga je het ook zien aan de buitenkant. Maar gelukkig zit er voldoende goed gezond fruit aan de struiken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / -1°
  20 %
 • Maandag
  4° / 0°
  40 %
Meer weer