Kleine fruitoogst geeft telers lucht

De kleine hardfruitproductie biedt telers weer perspectief, stelt de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Daarmee reageert de NFO op de oogstprognoses die deze week zijn bekendgemaakt.

Kleine+fruitoogst+geeft+telers+lucht
© Nieuwe Oogst

Tijdens het congres Prognosfruit 2019 in het Belgische Bilzen werd donderdag duidelijk dat Europese hardfruittelers aanzienlijk minder appels en peren oogsten dan verleden jaar. De verwachting is dat de appelproductie 20 procent lager uitvalt en de perenoogst zo'n 14 procent achterblijft bij 2018.

De afgelopen tien jaar was de perenpluk in de Europese Unie (EU) alleen in 2012 kleiner en appeltelers oogstten alleen in 2010, 2012 en 2017 een geringer volume. 'Dit geeft perspectief op een goede prijs', zegt NFO-voorzitter Gerard van den Anker. 'Dat is hard nodig na de prijsdruk van dit jaar.'

Overvloedige oogst

Nederlandse telers hebben dit jaar te stellen met lage prijzen, omdat de appel- en perenproductie vorig jaar erg groot was. Vooral Oost-Europese landen hadden een overvloedige oogst. Dat is dit jaar heel anders. Polen, de grootste producent in de EU, brengt ruim 40 procent minder appels op de markt en in landen als Hongarije en Roemenië loopt het verlies op tot tientallen procenten.

De World Apple and Pear Association (WAPA), de organisator van Prognosfruit, voorspelt dat de totale appeloogst in de EU op 10,6 miljoen ton uitkomt. Voor peren ligt dit cijfer op ruim 2 miljoen ton.

Slechte groeiomstandigheden

De oorzaak voor het geslonken volume bij deze fruitsoort is vooral te vinden in grootmacht Italië. Daar hadden telers te kampen met slechte groeiomstandigheden, waardoor zij 30 procent minder binnenhalen. Nederland en België zijn na het Zuid-Europese land de belangrijkste perenproducenten in de unie. De achteruitgang in België bedraagt 10 procent en in Nederland 6 procent. Nederlandse telers plukken wel meer appels dan vorig jaar: de plus is 7 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer