Boerenactie op komst tegen heffingstijging Wetterskip Fryslân

Boeren in Friesland en West-Groningen maken zich op om maandagavond met trekkers actie te voeren tegen een stijging van de waterschapheffing tot 15,3 procent in de categorie ongebouwd. Volgens de actieleiding is de tariefaanpassing van Wetterskip Fryslân onacceptabel.

Boerenactie+op+komst+tegen+heffingstijging+Wetterskip+Frysl%C3%A2n
© niels de vries

De actievoerders roepen via sociale media op om maandagavond met de trekker naar het waterschapskantoor in Leeuwarden te komen. Daar is dan een vergadering van de commissie Dijken, Steden en Financiën waar de begroting voor 2020 wordt voorbesproken. De eigenlijke begrotingbehandeling in het algemeen bestuur is half december.

Boeren in Friesland en West-Groningen gaan volgend jaar 15,3 procent meer betalen aan Wetterskip Fryslân, zo luidt vooralsnog het voorstel. Een agrarische ondernemer die dit jaar 5.279 euro aan heffingen betaalde, moet hiervoor dan volgend jaar 6.085 euro neerleggen. Een stijging van ruim 800 euro. Dat is relatief meer dan de andere categoriën.

'Wij betalen al genoeg'

'Wetterskip zit financieel zwaar en wil het geld onder andere bij ons weghalen', schrijven actieleiders Hyke en Jitty. 'Dat is onacceptabel. Wij zorgen al voor onderhoud aan de sloten en vaarten en krijgen de bagger op ons land. Wij doen en betalen zo al genoeg.'

Algemeen bestuurslid Cees Pieter van Burgsteden, zelf melkveehouder, vindt de begrotingsvoorstellen moeilijk maar verantwoord. 'We kunnen eigenlijk niet anders. Als we nu niet ingrijpen, schuiven we de problemen alleen maar door naar de toekomst.'

De bestuurder van het Wetterskip verklaart de tariefstijging voor ongebouwd uit tegenvallers in het huidige boekjaar, voor in totaal 10 miljoen euro, de komende investeringen die nodig zijn door de klimaatverandering en voor dijkversterking, en de gevolgen van het zogeheten Bermenarrest van de Hoge Raad.

Forse ingreep

Van Burgsteden spreekt van een eenmalige forse ingreep die het mogelijk moet maken dat de tariefstijging in de jaren erna beperkt kan blijven. 'We moeten eenmaal een flinke hobbel nemen, om daarna weer richting een begroting te gaan die op nul uitkomt. Het Wetterskip heeft in voorgaande jaren al geput uit de reserves en dit jaar alsnog 2,3 miljoen bezuinigd. Ik snap boeren die boos zijn goed, ik had dit liever ook niet gehad. Maar we hopen dat ze het begrijpen. Ieder die dat wil kan maandagavond in ieder geval inspreken.'

Boeren in Gelderland kwamen afgelopen woensdag in actie bij het kantoor van Waterschap Vallei en Veluwe in Apeldoorn. Het trekkerprotest van zo'n 200 boeren leidde daar tot het eenmalig terugschroeven van een tariefstijging van 10 procent naar circa 4 procent. Het verschil in inkomsten dat nu optreedt, wordt eenmalig uit de reserves gehaald.

De stijging van 10 procent die het bestuur van Vallei en Veluwe oorspronkelijk wilde doorberekenen, was het gevolg door het zogenoemde Bermenarrest. Daarin gelastte de Hoge Raad dat een groot deel van het bermoppervlak langs de wegen in de werkgebieden van de Nederlandse waterschappen bij de categorie ongebouwd wordt neergelegd.

Wegpoetsen

Bij andere waterschappen speelt precies dezelfde problematiek. Cees Pieter van Burgsteden zegt te hopen dat de gevolgen van deze uitspraak van de Hoge Raad snel worden weggepoetst. 'Als boeren moeten wij het meeste bloeden. Als je het vergelijkt met andere categoriën, is de verhouding echt scheef.' De Unie van Waterschappen werkt aan een aanpassing van het toedelingsstelsel om de huidige scheefgroei te repareren.

Wetterskip Fryslân verhoogt

Friesland - Dat blijkt uit de begroting van 2020. Voor de zomer deed de nieuwe coalitie van het waterschap al een voorstel voor een ‘flinke lastenstijging’. Met de huidige begroting en belastinginkomsten is de uitvoering van de noodzakelijke investeringen niet meer haalbaar, stelt het waterschap.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer