Drone checkt grondwatergebruik boeren

Wetterskip Fryslân controleert met onder meer een drone hoeveel grondwater boeren onttrekken. Dat gebeurt donderdag en vrijdag rond Natura 2000-gebied Drents Friese Wold. Volgens een woordvoerder van het waterschap 'zijn er geluiden dat er daar meer water wordt onttrokken dan wordt geregistreerd'.

Drone+checkt+grondwatergebruik+boeren
© Twan Wiermans

Het is de eerste keer dat het waterschap op deze manier inventariseert, geeft een woordvoerder aan. 'De droogte heeft, zeker in combinatie met vorig jaar, grote impact. De droge situatie en het mogelijke effect op de natuur door water dat uit de grond wordt gepompt, is aanleiding voor het onderzoek.'

Boeren moeten een vergunning hebben als ze per pomp meer dan 60 kuub water per uur onttrekken. Wanneer ze minder water onttrekken, moeten ze dat melden bij het waterschap. Dat inventariseert of de vergunde of gemelde onttrekking van grondwater overeenkomt met de situatie in het veld. De inspecties vinden plaats in een straal van 1,5 kilometer rond het Drents Friese wold.

Niets te vrezen

Een van de boeren waar medewerkers van het waterschap donderdag langskwamen, is akkerbouwer Pieter Bergmsa uit Boijl. 'We zijn vrijdag gestopt met beregenen. De kosten voor brandstof werden zo hoog en er zou regen aankomen', stelt de akkerbouwer die in totaal 420 hectare pootaardappelen heeft. Daarvan beregende hij 200 hectare.

Bergsma heeft een meldingsplicht. 'De acht pompen onttrekken minder dan 60 kuub water per pomp. Ik hou dat iedere maand bij. En aan het einde van het jaar dien ik de opgave bij het waterschap in. Ik heb het allemaal op orde en heb niks te vrezen.'

Vitens

Drinkwaterbedrijf Vitens is ook betrokken bij de inventarisatie. 'Dat is de grootste onttrekker in het gebied. Als je kijkt wat Vitens oppompt, is de grondwateronttrekking door boeren een druppel op een gloeiende plaat', stelt Bergsma. De woordvoerder van het waterschap weerspreekt dat terreinbeherende organisaties opdrachtgever zijn van de controle. 'Deze instanties maken zich wel ernstige zorgen, ze zijn op de hoogte van wat we doen. Ze zijn de kenners van het gebied.'

Naar verwachting is het onderzoek volgende week afgerond. De woordvoerder wil nog niet zeggen wat het waterschap gaat doen als meer water wordt onttrokken dan geregistreerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer