Mechanisch en elektronisch nieuws op Agritechnica

Op het gebied van akkerbouwtechniek waren er op Agritechnica in Hannover diverse noviteiten, van mechanisch tot elektronisch. Zo hier en daar viel er bij machinefabrikanten wat te vieren, onder andere bij Holmer en Amazone.

Mechanisch+en+elektronisch+nieuws+op+Agritechnica
© Hendrik Begeman

Ter gelegenheid van de vierduizendste machine was de jubileumbietenrooier van Holmer tijdens Agritechnica in Hannover in een witte jas gestoken. De machine ernaast was voorzien van een spoelinstallatie om bieten met taaie grond gemakkelijker te verwerken.

Vervaet bouwt naast bietenrooiers trikes, driewielige tanks om onder andere mest mee uit te rijden. Om de bodemdruk te reduceren, heeft Vervaet al sinds 2010 vijf wielen waarvan de extra twee naar buiten schuiven om de bodemdruk te verdelen. Nieuw is de XL 5x5 waarbij een extra pomp de uitgeschoven wielen aandrijft.

Zoete aardappelen

Oogstmachinefabrikant Grimme toonde de Harvey.one, een zelfrijdende eenrijige rooier voor zoete aardappelen. Deze aardappelen zijn erg gevoelig voor beschadiging en worden voornamelijk met de hand geoogst. Maar het areaal groeit. Grimme haakt daarop in met de autonoom rijdende Harvey.one. De chauffeur kan achter op de machine bij de leesband staan sorteren. Om de bodemdruk te ontlasten, heeft de Harvey.one rupsbanden.

Zelfrijdende Harvey.one van Grimme rooit zoete aardappelen

De Harvey.one van Grimme is een autonoom rijdende aardappelrooier voor zoete aardappelen.
De Harvey.one van Grimme is een autonoom rijdende aardappelrooier voor zoete aardappelen. © Hendrik Begeman

Met de overname van Asa-Lift stapte Grimme in 2013 in de groentetechniek. De Asa-Lift lijn verschijnt nu in Grimme-rood. Op Agritechnica presenteerde de fabrikant een nieuwe kooloogstmachine voor het oogsten van gesloten kolen. De nieuwe koolsnijder wordt naast de trekker gekoppeld en de kolen worden dermate voorzichtig behandeld dat ze daarna tot vijf maanden zijn te bewaren.

Nieuw is de New Holland BigBaler 1290 High Density met SmartShift. De pers schakelt bij 850 aftakastoeren in.
Nieuw is de New Holland BigBaler 1290 High Density met SmartShift. De pers schakelt bij 850 aftakastoeren in. © Hendrik Begeman

Reglone

In verband met de eventuele verdwijning van Reglone als loofdoder komt Dewulf op de vierrijige Quatro-aardappelrooier met een nieuwe loofrolsysteem om het groter aantal rassen met taai loof beter de baas te kunnen.

De Zuid-Duitse fabrikant Ropa haakt ook in op de reductie van gewasbeschermingsmiddelen en heeft op zijn Keiler-aardappelrooier nu een voorziening met twee tegen elkaar draaiende wielen om verliesaardappelen te vernietigen.

Kneuzer

Tegen dezelfde achtergrond toonde het Canadese Redekop een kneuzer die net als een strohakselaar aan de maaidorser is te koppelen om zaden die met het kaf worden uitgeblazen te kneuzen, zodat ze later niet meer kunnen kiemen.

Het eveneens Canadese DOT kennen we sinds 2016 van zijn Autonoom Power Platform dat niet alleen autonoom rijdt, maar ook zelf werktuigen aan- en afkoppelt. De DOT kan nu ook werken met een spuit en met een kunstmestrooier. Er zijn nu zes machines in de praktijk. Komend jaar verwacht DOT 25 tot 30 stuks te bouwen.

De Tiger 190 is een nieuwe Biofrees van Celli die door de hoek van de messen ondiep werkt, 3 tot 7 centimeter.
De Tiger 190 is een nieuwe Biofrees van Celli die door de hoek van de messen ondiep werkt, 3 tot 7 centimeter. © Hendrik Begeman

Autonoom rijden

Het Franse Carré toonde de Anatis. Dit is een autonoom rijdend en elektrisch aangedreven voertuigje met achter een driepuntshef voor bijvoorbeeld schoffelwerk. Hij heeft op elk wiel een elektromotor en een spoorbreedte van 1,45 tot 2,05 meter. Op een volle batterij kan hij acht uur rijden om daarna in vier uur weer op te laden. Er lopen er nu drie en volgens de planning komen er volgend jaar vier bij.

De Anatis van Carré is een autonoom elektrisch aangedreven voertuig met een driepuntshef.
De Anatis van Carré is een autonoom elektrisch aangedreven voertuig met een driepuntshef. © Hendrik Begeman

Het pakket van Lemken wordt steeds completer. Er waren nu ook kunstmeststrooiers die voortkomen uit een samenwerking met Sulky. Voor de Nederlandse markt toonde de Orion. Dit is een nieuwe getrokken spuit met aluminium bomen in een parallelophanging. De tank heeft een inhoud van 4.000, 5.000 of 6.000 liter. De spoorbreedte van de fuseebestuurde wielen varieert van 1,80 tot 2,25 meter. De boombreedte gaat tot 39 meter.

Zelfrijdende spuit

Voor het grotere werk heeft Lemken nu ook een zelfrijdende spuit. In 2020 worden er vier van deze machines het veld in gestuurd, waarvan er ook eentje naar ons land komt.

Amazone vierde dat het 250.000 zaaimachines heeft verkocht en dat het vijftig jaar in de spuittechniek zit. Daarvoor was er de zelfrijdende Black Pantera 4503-50. Op de beurs was er aandacht voor het AmaSelect-programma waarbij het mogelijk is met verschillende programma's en dophouders met vier doppen doelgericht te spuiten, bijvoorbeeld AmaSelect Row, -Spot- en -CurveControl.

Fendt toonde een grote verreiker waarbij de cabine naar boven gaat. Naar verwachting komt er ook een kleinere variant.
Fendt toonde een grote verreiker waarbij de cabine naar boven gaat. Naar verwachting komt er ook een kleinere variant. © Hendrik Begeman

De Case IH LB436 HD grootpakpers heeft een nieuw knopersysteem en tot een 22 procent hogere persdichtheid dan de LB434 Xl.
De Case IH LB436 HD grootpakpers heeft een nieuw knopersysteem en tot een 22 procent hogere persdichtheid dan de LB434 Xl. © Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer