Trend+elektrisch+voeren+zet+voorzichtig+door
Achtergrond
© Veehouderij Techniek

Trend elektrisch voeren zet voorzichtig door

Op Agritechnica in Hannover was het nodige te zien op het gebied van elektrificatie van machines. Toch lijkt de kans klein dat er de komende twee jaar voermengwagens met accupower op de markt komen.

Steeds meer fabrikanten presenteren een elektrische minishovel, maar bij de grotere machines blijft de elektrificatie beperkt. Bij verreikerbouwers Merlo en Faresin was er op Agritechnica in Hannover wel elektrisch nieuws.

Faresin bouwt een elektrische verreiker met een hefvermogen van 2,6 ton, een hefvermogen waaraan de meeste veehouders voldoende hebben. Merlo begeeft zich met de elektrische E-worker in de categorie tussen telescoopheftruck en verreiker.

Faresins kleinste verreiker is nu elektrisch. De hydrauliekpomp en wielaandrijving worden gevoed door een lithium-ionaccu.
Faresins kleinste verreiker is nu elektrisch. De hydrauliekpomp en wielaandrijving worden gevoed door een lithium-ionaccu. © Veehouderij Techniek

Nauwelijks nieuws

Gaat het om elektrificatie van de voermengwagen, dan was er in Hannover nauwelijks nieuws. Peddelmengerfabrikant Keenan is in een Iers samenwerkingsverband gestapt waarin een hybride, autonoom rijdende trekker wordt ontwikkeld die een elektrische voermengwagen aandrijft. Hoewel de hybride trekker (met dieselmotor en generator) al te zien was, moet de Keenan nog volledig worden geëlektrificeerd.

Deze halve Keenan-voermengwagen zal in de toekomst elektrisch worden aangedreven door een elektrische trekker.
Deze halve Keenan-voermengwagen zal in de toekomst elektrisch worden aangedreven door een elektrische trekker. © Veehouderij Techniek

Het Friese constructiebedrijf Zocon heeft een opbouwzaaimachine ontwikkeld en gebouwd voor het (door)zaaien met graslandverzorgings- en stoppelbewerkingsmachines. Met snelsluitingen is de zaaimachine in korte tijd en zonder gereedschap op en af te bouwen. Zo kan één zaaimachine op meerdere werktuigen worden gebruikt.

De Zocon-zaaimachine kan worden uitgerust met een zaadtank van 150, 300 of 450 liter.
De Zocon-zaaimachine kan worden uitgerust met een zaadtank van 150, 300 of 450 liter. © Veehouderij Techniek

SensoSafe hangt in een A-frame in de fronthef en scant het gewas voor de gedragen maaier.
SensoSafe hangt in een A-frame in de fronthef en scant het gewas voor de gedragen maaier. © Veehouderij Techniek

Klanten van de Krone BigX 680-hakselaar kunnen voortaan online tijdelijk (10 uur) 50 of 100 pk extra vermogen aanschaffen.
Klanten van de Krone BigX 680-hakselaar kunnen voortaan online tijdelijk (10 uur) 50 of 100 pk extra vermogen aanschaffen. © Veehouderij Techniek

Seko liet een niet-zelfladende, zelfrijdende elektrische voermengwagen zien. De mengwagen heeft een lange stroomkabel.
Seko liet een niet-zelfladende, zelfrijdende elektrische voermengwagen zien. De mengwagen heeft een lange stroomkabel. © Veehouderij Techniek

SensoSafe is met twee beugels aan het frame van de frontmaaier gemonteerd.
SensoSafe is met twee beugels aan het frame van de frontmaaier gemonteerd. © Veehouderij Techniek

Met deze Elho Cobra kan gras worden gehakseld zonder hakselaar.
Met deze Elho Cobra kan gras worden gehakseld zonder hakselaar. © Veehouderij Techniek

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer