E%C3%A9n+man+verzet+met+wagen+tachtig+balen+per+uur
Achtergrond
© Wilson

Eén man verzet met wagen tachtig balen per uur

Het Ierse Wilson Engineering bouwt sinds 2014 verzamelwagens voor ronde balen. Daarbij is het eenvoud troef.

In Duitsland oogstte Wilson Engineering in korte tijd veel succes. Nu is Nederland aan de beurt. Op de Agritechnica in Hannover stelt het bedrijf zich voor.

Wilson Engineering bevindt zich in het plaatsje Crettyard, anderhalf uur onder Dublin. In 2014 lanceerde het de Super Move. Qua constructie kinderlijk eenvoudig. De fabrikant claimt dat één persoon tot tachtig balen per uur of zeshonderd per dag kan verzetten. Naast het uitsparen van een man en machine moet de machine minder beschadiging aan de wikkelfolie opleveren.

Rond frame

De Super Move heeft aan beide zijden een rond frame. Een baal, met een diameter tussen 110 en 140 centimeter, past erin wanneer je het frame op de grond laat zakken. Til je het frame op, dan blijft de baal hangen. Beide frames kantelen over hun zwaartepunt naar het midden van de machine.

De Super Move is er in uitvoeringen voor zes tot twaalf ronde balen. De twee grootste hebben standaard een luchtgeremde, Tüv-gekeurde tandemas. Optioneel met stuuras. Het model voor acht balen is er twee uitvoeringen. Hij staat op 550/45R22.5 banden, maar 710-banden zijn mogelijk. Volgeladen weegt de verzamelwagen 9 tot 19 ton. De rekken worden automatisch hydraulisch vergrendeld. Wie niet dwars op de rijrichting wil rijden, kan kiezen voor een baalkeerder.

Duitsland

Sinds vorig jaar wordt de Super Move in Duitsland verkocht. Zo'n dertig stuks gingen van de hand bij de importeur nabij Aurich, niet ver van de Nederlandse grens. Het bedrijf staat dit jaar voor het eerst op de Agritechnica in Hannover en hoopt daar een importeur voor Nederland voor te stellen. Ook kan het dan meer vertellen over prijzen voor de machine.

Getrokken kunstmeststrooier
Voor wie een grote kunstmeststrooier wil gebruiken met een lichte trekker, bouwt Wilson Engineering getrokken frames met één of twee assen. De strooier hangt in een driepuntsbok met doorvoerende aftakas vanaf de trekker. Banden met 40 of 50 centimeter breedte zijn mogelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer