Kunstmestvervanger+vitaliseert+veehouderij
Analyse
© De Snuitgeverij

Kunstmestvervanger vitaliseert veehouderij

Hoe meer ruimte voor kunstmestvervangers, hoe duurzamer de veehouderij. Tegelijkertijd is een wereld zonder kunstmest ondenkbaar, laat de historie zien.

De Londense universiteitsboerderij Rothamstead beschikt over bemestingsproefvelden die meer dan 150 jaar oud zijn. Deze akkers hebben een tijdlijn opgeleverd die wereldwijd uniek is. Heel duidelijk is het effect van de introductie van gewasbescherming te zien op de opbrengst, na de Tweede Wereldoorlog.

Nog duidelijker is het effect van kunstmest. Synthetische stikstofkunstmest heeft de groei van de wereldbevolking en vermindering van honger mogelijk gemaakt. Tegen de achtergrond van dit historische decor verdedigde de Europese kunstmestindustrie voor een gehoor van landbouwjournalisten twee jaar geleden de productie van kunstmest, waarvoor heel veel fossiele brandstof nodig is. Bijbemesting van akkerbouwgewassen met (stikstof)kunstmest tijdens het groeiseizoen zal vanwege de snelle werking altijd meerwaarde behouden.

• Lees ook: Mestverwerking renderend krijgen vraagt veel aandacht

Kunstmestvervangers kunnen leiden tot verduurzaming van de veehouderij en verbetering van de leefomgeving

Een wereld zonder kunstmest is ondenkbaar, betoogde de Europese kunstmestindustrie. Bovendien verduurzamen kunstmestfabrikanten hun productieproces. Chemiebedrijf OCI Nitrogen is van plan op megaschaal biogas te gaan produceren in Zuid-Limburg, met mest uit de intensieve veehouderij.

Tegelijkertijd is het ook ondenkbaar dat kunstmestvervangers de komende jaren niet meer kansen krijgen. Maar vooral de Europese beleidsmakers zijn er nog steeds niet van overtuigd dat de werking van kunstmestvervangers, ook wel mineralenconcentraat genoemd, kan worden gelijkgesteld met kunstmest. Er wordt wel grondig werk van gemaakt om hard bewijs te leveren.

Europarlementariër Jan Huitema van de VVD, voorvechter van voortgang in dit dossier, gaat ervan uit dat er in 2020 voldoende bewijs op tafel ligt om toestemming te krijgen van de Europese Commissie om kunstmestvervangers te gebruiken in plaats van drijfmest.

• Lees ook: Mestverwerking voetje voor voetje naar keerpunt

Het is een proces dat tijd nodig heeft, maar het 21ste-eeuwse kunstmestassortiment is ook niet in een paar jaar tijd ontwikkeld.

Bovendien hoeft de Nederlandse bevolking niet bang te zijn dat de grootschalige introductie van kunstmestvervangers leidt tot meer productie van mest in Nederland. De groei van de veestapel is immers al beteugeld met milieu- en natuurbeschermingsvergunningen, dierrechten en de Wet grondgebonden groei in de melkveehouderij.

Integendeel, kunstmestvervangers kunnen leiden tot verduurzaming van de veehouderij en verbetering van de leefomgeving. De Nederlandse veehouderij is jaarlijks namelijk vele miljoenen euro’s kwijt aan mest, tot verbazing van de concurrentie in het buitenland. Dit geld kan worden geïnvesteerd in milieu- en dierenwelzijnsmaatregelen.

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer