Vlieg+speelt+rol+in+verspreiden+PED
Nieuws
© Pixabay

Vlieg speelt rol in verspreiden PED

Vliegen spelen een belangrijke rol in de verspreiding van het PED-virus. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Zij vonden dat al een paar vliegen het PED-virus kunnen overdragen.

Vliegen vermeerderen zich onder vochtige omstandigheden, zoals die in mest voorkomen. De onderzoekers in de staten Iowa en Minnesota vermoeden dat vliegen daar het virus opnemen en als vector verspreiden. Uit een eerste analyse van vliegen van een besmet bedrijf bleek dat het virus aanwezig is op hun lijf.

In een vervolgonderzoek toonden de onderzoekers aan dat de virusconcentratie die de vliegen bij zich dragen voldoende groot is om varkens te infecteren. Niet rechtstreeks, maar via het voer en het water waarop de vliegen graag neerstrijken. Op die manier kan het virus zich snel verspreiden.

'Doorbraak'

De Amerikaanse onderzoekers zijn ervan overtuigd dat hun onderzoek een doorbraak is in de bestrijding van het PED-virus en nieuwe inhoud geeft aan het belang van vliegenbestrijding.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer