Veehouder Jan Bronninkreef wint Expeditie Robinson

Melkveehouder Jan Bronninkreef uit Holten heeft donderdag de finale van televisieprogramma Expeditie Robinson gewonnen. Een droom die waarheid werd, maar die het leven ook op zijn kop zette. Als boer een maand lang van huis gaan, is nog niet zo simpel.

Aan de keukentafel bij Jan en Ineke Bronninkreef in Dijkerhoek, een buurtschap van Holten, gaat het over maar één ding: Expeditie Robinson. Niet gek, want de afgelopen weken groeide Jan Bronninkreef uit tot een tv-ster. Hij wordt aangesproken in de supermarkt en heel Dijkerhoek volgt het programma op een groot scherm in de kroeg.

Is Bronninkreef, nu we hem daags voor de grote livefinale in de Ziggo Dome spreken, zenuwachtig? 'Neuh', klinkt het in sappig oostelijk dialect. 'Boer Jan' is in het echte leven net zo nuchter en aardig als op tv. 'Ik ben gewoon mezelf gebleven, heb geen rol gespeeld. Dat houd je ook niet vol.'

Sector promoten

Het is waarschijnlijk de reden waarom heel Expeditie Robinson-kijkend Nederland hem in de armen sloot. Waar andere kandidaten soms fikse kritiek moeten verduren op social media, zegt Bronninkreef nooit iets negatiefs te hebben gehoord.

Sterker nog: samen met zijn echtgenote Ineke greep de melkveehouder de kans om de agrarische sector te promoten met beide handen aan. 'Wij boeren krijgen vaak een bak kritiek over ons heen. Dit was een mooie gelegenheid om mensen te vertellen hoe het boerenleven echt is. Op het eiland, maar ook in de media als de kans zich voordoet.'

Heftige tijd

Het stel werd actief op Twitter, Instagram en Ineke begon Facebookblog 'Boerderij van Jan en Ineke Bronninkreef tijdens Expeditie Robinson'. Elke week schreef ze over wat ze meemaakte, de mooie én moeilijke momenten.

• Lees ook: Boer Jan doet mee aan Expeditie Robinson

'Een heftige tijd', zegt ze daar nu over. 'Ik werk altijd al mee in het bedrijf, maar nu stond ik er alleen voor. Het scheelde wel dat Jan me alle vertrouwen gaf.' 'Anders kun je dit ook niet doen', valt Bronninkreef in. 'Iedereen, Ineke en de kinderen, moest erachter staan als ik zou gaan. Ik dacht: dat fikst Ineke gewoon.'

Brokken op

Een goede inschatting, want ze kreeg wat voor de kiezen. Koeien met coli, een longbloeding, mortellaro, een koe die onderuit ging in de melkrobot. Ineke: 'Bij problemen belde ik de veearts, de klauwbekapper of de buurman om te helpen.' Bedrijfshulp Jan Vinke ving een deel van Jans werkzaamheden op en zoon Wout (23) sprong regelmatig bij, naast zijn fulltime baan. Het echtpaar Bonninkreef heeft ook nog twee dochters: Aniek (25) en Marlijn (26).

Voordat Bronninkreef wegging, had hij precies opgeschreven hoe alles moest. Ineke: 'Overal was een briefje voor, behalve hoe je brokken moet bestellen. En toen waren de brokken op. Paniek! Toen de brokken waren geleverd, ging de robot stuk. Ook dat nog. Ik maakte me enorme zorgen om de koeien. Maar wat denk je: de volgende dag gaven ze gewoon weer volop melk.'

Productie omhoog

Er werden in de afwezigheid van Jan Bronninkreef vijf gezonde kalfjes geboren, tot opluchting van Ineke. Trots is ze ook op het feit dat ze 'meer melk onder de koeien had': een stijging van 31 naar 33 liter. 'Ik kwam thuis en dacht: ik moet maar ander werk gaan zoeken, ze doet het beter dan ik!', schertst Jan.

Robinson Finale
Robinson Finale © www.expeditierobinson.nl

Het is maar gekheid, de twee zijn blij herenigd te zijn. Nooit eerder was Jan zo ver en zo lang van huis. Het was het waard. 'De natuur daar, de dieren, het is zó mooi', denkt Bronninkreef terug. 'Zelfs in het donker: de vuurvliegjes in de bomen en altijd wel ergens onweer in de verte. Het was ook heerlijk rustig, je hebt niets aan je hoofd. Ineke had het moeilijker dan ik.'

Brief gaf kracht

Expeditieleden zijn compleet afgesloten van de buitenwereld, contact met familie is niet toegestaan. 'Je weet dus niet hoe het gaat en wanneer hij thuis zou komen. Dat was heel moeilijk', vond Ineke. Het mooiste moment voor Bronninkreef was misschien wel toen hij halverwege een brief kreeg van zijn vrouw. 'Dat gaf me de kracht om door te gaan. Als je weet dat het thuis goed gaat, kun je alles aan.'

Toen de melkveehouder uit Dijkerhoek eenmaal weer thuis was, was dat even wennen. Sterk vermagerd, vergeetachtig en futloos was hij. Het duurde wel een maand of drie voor hij de oude was. Maar nu genieten hij en Ineke volop van het mediacircus rondom het tv-programma. Premières, interviews, aanschuiven bij RTL Late Night: nogal ongewone dingen voor een 'gewone' boer.

Finale

En dan die grote finale in de Ziggo Dome. Het nuchtere stel laat het maar over zich heenkomen. Hij is dankbaar dat hij dit heeft mogen meemaken, van begin tot eind ook nog.

Iets wat hij nooit, maar Ineke wel had verwacht. 'Ik heb altijd gezegd: hij haalt de finale. Het is zo'n sterke vent. Maar hij wint niet, want hij kan niet mikken', besluit ze.

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
 • Maandag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer