Boer Jan doet mee aan Expeditie Robinson

Melkveehouder Jan Bronninkreef doet dit jaar mee aan het tv-programma Expeditie Robinson.

De 53-jarige Bronninkreef is de oudste deelnemer van het kamp van de onbekende deelnemers. De inwoner van Holten is al sinds het eerste seizoen fan van het programma en vond deelname aan het programma een geweldige ervaring. 'Dat vergeet je van je leven nooit weer. Je zit middenin het eilandleven. Je moet voedsel zoeken. Je moet een onderkomen bouwen en samen met je groep moet je overleven en moet je strijd leveren met de andere groepen. Fantastisch!'

Vorig jaar deed de melkveehouder ook een poging om mee te doen. Toen bekend werd dat in 2017 ook onbekende Nederlanders zich kunnen inschrijven, bedacht hij zich geen moment. Hij heeft zich aangemeld, een vragenlijst ingevuld en een video in zijn ligboxenstal opgenomen waarin hij op een hek staat en in twee minuten vertelt wie hij is en waarom hij mee wil doen.

Bekende Nederlanders

In 2017 is het niet gelukt, maar dit jaar zit hij wel op het eiland en moet hij strijden tegen bijvoorbeeld Johnny Kraaijkamp, Jody Bernal, Corry Konings en Famke Louise. 'Ik heb mezelf voorgenomen toen ik naar het eiland ging dat ik gewoon zo dicht mogelijk bij mezelf blijf. Ik wil overkomen als de nuchtere koeienboer uit het oosten.'

Door zijn deelname aan het programma moest hij zijn melkveebedrijf voor onbepaalde tijd volledig loslaten. Zijn vrouw Ineke nam alle taken van hem over. 'Hij had zijn expeditie op de Filipijnen, maar ik had mijn expeditie thuis. Ik zei wel eens, als ik de boel maar niet naar de Filistijnen laat gaan.' Ondanks dat ze op Schiphol al meteen een alarm van de robot had, kwam alles tijdens de afwezigheid van Jan op z'n pootjes terecht.

Voordeel

De melkveehouder zegt dat zijn achtergrond een voordeel is bij deelname aan Expeditie Robinson. 'Je moet een goede conditie en doorzettingsvermogen hebben. Je moet het ook echt willen. Je kunt niet effe eruit stappen van ik ga effe wat anders doen. Of ik ga effe televisie kijken, trek een zak chips open met een biertje erbij. Nee, het is echt Robinson. Daar ben je mee bezig en dat heeft ook wel weer parallellen met het boer zijn. Dus ja, dat heeft wel zo zijn voordelen.'

Boerin Bertie wist twee jaar geleden het programma te winnen. Op de vraag of Boer Jan Expeditie Robinson 2018 weet te winnen zegt hij lachend. 'Wie weet.'

Weer

 • Donderdag
  11° / -1°
  30 %
 • Vrijdag
  10° / 3°
  20 %
 • Zaterdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer