Wageningen+ontwikkelt+dynamische+verpakking
Nieuws
© Twan Wiermans

Wageningen ontwikkelt dynamische verpakking

Wageningen Food & Biobased Research heeft verpakkingsmateriaal ontwikkeld dat reageert op de omgevingstemperatuur. Het moet producten langer houdbaar maken.

Al naar gelang het product in de koeling staat of bij kamertemperatuur wordt bewaard, past de verpakking de doorlaatbaarheid aan op wat het verse product nodig heeft. Het dynamische materiaal is gepatenteerd door Wageningen Food & Biobased Research.

Voedselverspilling

Met het nieuwe materiaal wil Wageningen de verpakking duurzamer krijgen. 'Het weglaten van de plastic verpakking lijkt het meest duurzaam en dit wordt dan ook regelmatig als oplossingsrichting geopperd', stelt Wageningen Food & Biobased Research. 'Niet-verpakken vermindert uiteraard het gebruik van plastic, maar omdat vele voedingsproducten zonder verpakking eerder bederven neemt de voedselverspilling toe, wat ten koste gaat van de duurzaamheid.'

Volgens de Wageningse onderzoekers zal het duurzaamheidsvraagstuk van product en verpakking integraal moeten worden bekeken om te komen tot een optimale totaaloplossing. 'Waar zit het kritische punt op het gebied van duurzaamheid? In welk geval is het per saldo duurzamer om toch niet-duurzaam verpakkingsmateriaal te gebruiken?' is de hamvraag.

Afstemmen op klant

Quality Controlled Logistics (QCL) is een benadering om de keten van versproducten intelligent te maken. Hierbij wordt de kwaliteit van versproducten afgestemd op de kwaliteitswensen van de verschillende klanten. Met sensormetingen, data-uitwisseling en het invoeren van die gegevens in modellen is hierin te sturen. 'De bredere scope van QCL biedt de gelegenheid om anders naar de logistieke keten en de verpakkingsketen te kijken', aldus Wageningen Food & Biobased Research.

Uit FAO-onderzoek blijkt dat wereldwijd 45 procent van de jaarlijkse oogst aan groenten en fruit wordt verspild. In veel gevallen is dat het gevolg van een ontbrekende of gebrekkige verpakking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer