Verpakken+groente+en+fruit+mag+alleen+bij+lagere+milieubelasting
Nieuws
© KIDV

Verpakken groente en fruit mag alleen bij lagere milieubelasting

GroentenFruit Huis lanceerde deze week Brancheplan Duurzaam Verpakken. Doel daarvan is om alleen groente en fruit te verpakken als dit een vermindering van de totale milieubelasting oplevert.

Het brancheplan werd gepresenteerd tijdens een speciale ledenbijeenkomst in het auditorium van The Greenery in Bleiswijk. Het omschrijft de ambities van de sector op het gebied van verduurzaming van verpakkingen. Een minimale milieu-impact voor productverpakkingscombinaties, onder meer door toepassing van de principes van de circulaire economie, staat daarbij centraal.

Dit uitgangspunt is vertaald naar specifieke doelen op basis van vijf pijlers: verminderen verpakkingsmateriaal en alternatieven voor verpakkingen, design for recycling (end-of-life), grondstoffen en materiaalgebruik, transportverpakkingen en communicatie & perceptie.

Milieubelasting

'Uitgangspunt van het nieuwe brancheplan is dat de Nederlandse groente- en fruitsector haar producten verpakt als dit een vermindering van de totale milieubelasting van het product tot gevolg heeft', meldde Daan van Empel, programma manager Voedselveiligheid & Duurzaamheid bij GroentenFruit Huis. 'Maar ook en/of verpakken een noodzakelijke bijdrage levert aan voedselveiligheid, houdbaarheid, bescherming, kwaliteit, handling of traceerbaarheid van het product.'

Marc Reijnders van Kennisinstituut Duurzaam Verpakken gaf meer informatie over de systematiek en beoordeling van de brancheplannen en hoe KIDV de GroentenFruit Huis-leden kan ondersteunen bij het realiseren van die ambities. Hij complimenteerde verder de groente- en fruitsector met het brancheplan. 'Hier ligt een mooi plan. Ambitieus, doortastend en met een sterke visie. Daar kan je als sector mee naar buiten komen.'

Toekomst

Van Empel sloot de bijeenkomst af met het noemen van de acties van de groente- en fruitsector richting 2022. Deze hebben betrekking op de milieu-impact van verpakkingen, periodieke verpakkingen en seizoensverpakkingen. Net als een pilot met zero packaging pilot (productgroepen), toepassingen van agriwaste, overzeese verpakkingen en het informeren van de consument over inspanningen op verpakkingsgebied.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer