Helft+zuivelkartons+wordt+gerecycled
Nieuws
© Twan Wiermans

Helft zuivelkartons wordt gerecycled

Inmiddels nemen alle Nederlandse gemeenten deel aan het inzamelsysteem voor zuivel- en drankenkartons. Meer dan 50 procent van de op de markt gebrachte kartons wordt gerecycled.

Ook zijn zuivel- en drankenkartons de afgelopen jaren verpakkingstechnisch verduurzaamd. De verpakking is lichter geworden, er wordt gebruik gemaakt van FSC-gecertificeerd karton, hernieuwbare kunststoffen en duurzame inkten.

Maar er is is nog veel te winnen. Zo bleek op de Zuivelpak ontbijtsessie die afgelopen week plaatshad bij Friesland Campina in Amersfoort. Verschillende sprekers gaven daar hun visie over de recycling van zuivel- en drankenkartons.

Op stoom

Vanaf 2015 is de inzameling van zuivel- en drankenkartons goed op gang gekomen. De bereidheid onder de Nederlandse bevolking om verpakkingen in te zamelen en te recyclen is groot.

'Een Nederlands gezin gebruikt gemiddeld 300 zuivel- en drankenkartons per jaar.'

Glas hoort in de glasbak, papierinzameling is een vanzelfsprekendheid geworden en 90 procent van de gemeenten heeft een P(M)D-inzamelstructuur (Plastic, (Metaal) en zuivel/Drankenkartons).

Zuivel

Een Nederlands gezin gebruikt gemiddeld 300 zuivel- en drankenkartons per jaar. Deze worden grotendeels gebruikt voor het verpakken van zuivelproducten zoals melk, vla en yoghurt, maar ook voor vruchtensappen, waters, soepen en sauzen.

Na inzameling van de kartons worden deze gesorteerd in balen en gaan ze naar één van de grote recyclingfabrieken in Europa. In pulpers worden drankenkartons vervolgens vermengd met water waardoor de papiervezel losraakt van het pak.

Grondstof

Die papierpulp wordt gebruikt voor productie van dozen, hygiënepapier en kantoorbenodigdheden. Het plastic van de zuivel- en drankenkartons wordt gescheiden en gemalen tot granulaat en opnieuw als grondstof gebruikt in de kunststofverwerkende industrie.

Tijdens de ontbijtsessie van Zuivelpak werden verschillende innovatieve recycle start-ups getoond om de issues rondom de beschikbaarheid van voldoende recyclingcapaciteit in Nederland te slechten.

LNV

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (LNV) was aanwezig om het perspectief vanuit de overheid schetsen. Suzan Akop van LNV gaf aan dat Nederland het goed doet binnen de EU, maar toch blijven er aandachtspunten. Producentenverantwoordelijkheid staat daarbij hoog op de agenda.

Zuivelpak is een initiatief van de zuivelindustrie, de supermarktbranche en drankenkartonproducenten, waarmee consumenten worden geïnformeerd over de duurzaamheid van zuivelpakken en andere drankenkartons.

Consumenten

Dat voorlichten verloopt via publiekscampagnes. De eerste campagne van Zuivelpak was gericht op het voorkomen van voedselverspilling door de juiste vouwwijze van het drankenkarton te laten zien.

In de tweede campagne werden consumenten geïnformeerd over hernieuwbare grondstoffen, waar steeds meer drankenkartons van zijn gemaakt. 'Zuivelpak volledig recyclebaar' is inmiddels de derde grote publieke Zuivelpak-campagne die live gaat.

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer