Kan kabinet wel schrappen in Natura 2000?

GroenLinks en SP zetten grote vraagtekens bij de stikstofaanpak van het kabinet. Vooral het voorgenomen beleid rondom Natura 2000-gebieden roept vraagtekens op.

De coalitiepartijen sloten deze week een akkoord over de te nemen maatregelen. Een daarvan is dat de Natura 2000-gebieden tegen het licht worden gehouden. In bijzondere gevallen willen CDA, VVD, D66 en CU Natura 2000-gebieden kunnen samenvoegen, verplaatsen of indien noodzakelijk schrappen.

Volgens Landbouwminister Carola Schouten zijn er Natura 2000-gebieden in Nederland die 'ook als we alle activiteiten en mensen daar wegnemen' niet onder de kritische depositiewaarde gaan komen. Dit komt onder meer door het overwaaien van stikstof uit het buitenland.

De bewindsvrouw gaat binnenkort in Brussel praten met de Europese Commissie om te zien hoe daar tegen deze Nederlandse oplossing wordt aangekeken. Gezien eerdere mislukte pogingen acht SP-Kamerlid Frank Futselaar deze missie kansloos. 'We sturen de minister naar Brussel met tijdelijke maatregelen om permanent in de natuur te mogen snijden. Waanzin.'

Goede afloop

Premier Mark Rutte heeft vertrouwen in een goede afloop. Volgens hem heeft het kabinet een goed verhaal naar de Europese Commissie. 'We hebben goede argumenten en een plan voor de aanpak van de stikstofuitstoot.'

Naast de SP is ook GroenLinks een fel tegenstander van het schrappen in Natura 2000-gebieden. Veel kritiek was er tijdens het debat op de trage besluitvorming van het kabinet rondom het stikstofdossier.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver vindt de deze week gepresenteerde maatregels teleurstellend. 'We weten dat we vliegveld Lelystad niet moeten openen, we weten dat we de veestapel moeten halveren. We weten wat we moeten doen, maar durven we het ook?'

GroenLinks-beleid

Geert Wilders (PVV) beschuldigde premier Rutte ervan GroenLinks beleid uit te voeren. 'Waarom voert u de agenda van links uit? U maakt ruzie met heel Nederland', aldus Wilders die verwees naar het terugschroeven van de maximum snelheid op de snelwegen naar 100 km/h.

Wilders wil met een door hem ingediende noodwet alle stikstofmaatregelen een half jaar uitstellen om zo tijd te winnen voor een breed gedragen aanpak. Volgens Rutte is verder uitstel uitgesloten. 'De VVD is een partij die problemen oplost, de heer Wilders steekt zijn kop in het zand.'

Volgens de PVV-leider beschadigt Rutte met zijn stikstofaanpak de economie en benadeelt hij 'de hardwerkende Nederlander, visser en boer'. Hij diende een motie van wantrouwen in tegen de premier. Deze haalde, zoals verwacht, geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
 • Woensdag
  13° / 8°
  85 %
Meer weer