Boeren zijn te moe om bevingsschade te melden

Een dikke honderd boeren protesteerden woensdag op het land van melkveehouder Kevin Eurlings bij Westerwijtwerd tegen de trage afhandeling van aardbevingsschade. 'Ik ben zo moe dat ik de schade niet eens meer meld', stelt akkerbouwer en bollenteler Albert Hartman uit Zeerijp.

Hartman is met een New Holland-trekker, voorzien van vlag, naar het perceel op steenworp afstand van Westerwijtwerd gekomen. Zijn dochter werd woensdagmorgen wakker van de aardbeving. 'Ze vroeg me waarom ik zo hard met de deuren sloeg', glimlacht Hartman. Toen hij via de app doorkreeg dat er een actie op touw werd gezet, wist hij dat hij erbij moest zijn. 'Hier moet ik tijd voor vrijmaken. Dit is mijn burgerplicht.'

De Groningse ondernemer is het zat. Meer dan zat. De aardbeving, een jaar geleden in Zeerijp, staat hem nog vers in het geheugen. 'Nadien is er van alles beloofd, maar er is niets gebeurd. Zo wachten we al heel lang op een rapport over het versterkingsadvies. Omdat minister Eric Wiebes (EZK) de hele schadeafwikkeling heeft stilgelegd, duurt dat maar en duurt dat maar. Dat is frustrerend.'

• Lees ook: Boerenprotest tegen gaswinning groningen

Met de actie willen boeren laten zien dat ze niet opgeven, stelt melkveehouder en een van de initiatiefnemers Jan Schouten. 'Het epicentrum dat we hebben gemaakt met de trekkers, toont onze kracht. We willen dat iedereen krijgt wat hij of zij nodig heeft.'

Wakker schrikken

Aan de andere kant van de sloot slaat Corine Visscher met haar kinderen het protest gade. Ze is samen met haar man Kevin Eurlings eigenaar van het land. 'Onze oudste dochter schrok vanmorgen wakker door de beving. We hebben meegedaan aan het protest in Den Haag en de fakkeloptocht in Groningen. We moeten nu een statement maken, zei ik vanmorgen tegen mijn man. Nu zijn de cameraploegen in Westerwijtwerd. Vanmiddag was het Kamerdebat. Het kwam op het juiste moment. Als we het volgende week doen, dan zijn we de aandacht kwijt', stelt Visscher.

Want aandacht, daar draait alles om, zegt de melkveehouder. 'Aan de ene kant ben je blij met een dikke beving. Dan luistert Den Haag. Aan de andere kant wil je gewoon dat de aardbevingen stoppen.' Het agrarisch bedrijf heeft meer dan 100.000 euro schade, waarvan een deel cosmetisch is hersteld na de krachtige aardbeving in Huizinge. De bovenverdieping is door scheuren total loss. 'We hebben ook verzakkingen in het erf en in het betonpad, maar die schade wordt niet erkend.'

Lekke mestkelders

De Groningse commissaris van de Koning René Paas is ook naar het perceel gekomen. Hij vindt dat agrarische ondernemers sneller moeten weten waar ze aan toe zijn met de schadeafhandeling. 'Boeren hebben zorgen over hun bedrijf, ze hebben lekke mestkelders en scheuren in de muren. Ze moeten veel sneller duidelijkheid krijgen hoeveel schade er is.'

Binnenkort, op 5 juni, heeft Paas bestuurlijk overleg met Wiebes. 'Dan willen we ook aandacht vragen voor de versterkingsoperatie die maar niet van de grond komt.'

Beretrots

LTO Noord-regiobestuurder Alma den Hertog meldt na afloop van het protest dat ze 'beretrots' op de boeren is. 'Na de beving begonnen ze meteen te appen. Door de snelle communicatie staan we nu hier. Het is fantastisch hoe dit in alle rust is verlopen, terwijl boeren wel worstelen', zegt ze.

'Belangrijk is dat er aandacht blijft voor de aardbevingsproblematiek, dat bedrijven worden versterkt en dat het geneuzel over karakteristieke gebouwen in Bedum ophoudt. Boeren verbieden hun pand te slopen, is de dood in de pot voor de ondernemer. Bovendien hopen we dat we snel van start kunnen met het agroloket. Ondernemers met schade moeten binnen een jaar weten waar ze aan toe zijn.'

431 schademeldingen

De aardbeving in Westerwijtwerd leidde woensdag tot 431 schademeldingen bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Op een normale dag komen er ongeveer dertig meldingen binnen. Ook zijn er negentien meldingen van mogelijk acuut onveilige situaties binnengekomen. Een speciaal team onderzoekt deze meldingen binnen twee dagen.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer