Middel+tegen+vlooi+en+teek+wellicht+oorzaak+meessterfte
Nieuws
© VidiPhoto

Middel tegen vlooi en teek wellicht oorzaak meessterfte

De koolmeessterfte is waarschijnlijk niet het gevolg van buxusmotbestrijding. Middelen tegen vlooien en teken bij honden en katten kunnen wel de oorzaak zijn. Dat blijkt uit een studie van CLM Onderzoek en Advies in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie.

De gevonden concentraties pesticiden zijn in de meeste gevallen te laag om de sterfte van de jonge mezen te hebben veroorzaakt. Op locaties waar tegen buxusmot is gespoten, hebben de onderzoekers die stoffen bovendien niet teruggevonden in de vogels.


Ook is er geen toename van sterfte van nestjongen van koolmees in de stad waargenomen vanaf 2017. Dat is het jaar waarin er een toename van de buxusmot is geconstateerd en waardoor waarschijnlijk ook de buxusmotbestrijding is toegenomen. Eerder bestond het vermoeden dat deze buxusmotbestrijding tot de mezensterfte had geleid.

26 pesticiden

De onderzoekers hebben 26 verschillende pesticiden aangetroffen in dode jonge mezen, waarvan twee derde van de metingen insecticiden betrof. Deze insecticiden zijn waarschijnlijk voor het grootste deel afkomstig van middelen tegen vlooien en teken bij honden en katten. 'Mogelijk zijn jonge mezen in enkele nesten hieraan doodgegaan', stellen de onderzoekers. Mezen gebruiken haren van honden en katten bij de bouw van hun nest.

Dat er een hogere sterfte van koolmeesnestjongen in de stad is ten opzichte van natuurgebieden, is te verklaren door een combinatie van een lagere hoeveelheid insecten, een lagere kwaliteit van de insecten en een hogere kans op sterfte van de adulten, melden de onderzoekers verder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer