Mezenschade+Gelderland+ook+na+2018+vergoed
Nieuws
© Vidiphoto

Mezenschade Gelderland ook na 2018 vergoed

Provincie Gelderland blijft de mezenschade in de fruitteelt ook na 2018 voor 60 procent vergoeden. Dat heeft gedeputeerde Peter Drenth woensdag toegezegd in een vergadering van Provinciale Staten.

CDA-Statenlid Engelina van Steenbrugge heeft zich daar al lange tijd hard voor gemaakt en is blij met de toezegging van de gedeputeerde. 'Wij vinden dat meer dan redelijk. Tot en met 2018 was al duidelijk dat de telers de schade vergoed konden krijgen. Het is goed dat de provincie nu ook duidelijkheid geeft voor volgend jaar en verder. Dat is ook in lijn met de uitspraak van de rechter. De schade in het fruit door mezen is aanzienlijk.'

In 2015 besloten alle provincies de tegemoetkoming aan fruittelers bij schade door vogels aan fruit af te bouwen. Dit besluit werd door fruittelers, LTO Noord en NFO via de rechter aangevochten. De rechtbank van Arnhem stelde de telers in het gelijk. Op 9 mei 2018 oordeelde de Raad van State dat een tegemoetkoming van 60 procent van de getaxeerde schade redelijk is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer