Uitkering+mezenschade+voorlopig+nog+onduidelijk
Nieuws
© ZLTO

Uitkering mezenschade voorlopig nog onduidelijk

De provincies moeten de mezenschade bij fruittelers voor het seizoen 2015 voor 60 procent vergoeden. Dat heeft de Raad van State bepaald. Over de vergoeding van de schade van de jaren erna bestaat nog onduidelijkheid.

Dat stelt Herman Bus van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). 'Helaas heeft de Raad van State alleen uitspraken gedaan over 2015 en niet een inhoudelijk oordeel gegeven over het voorgestelde afbouwtraject van 30 procent in 2016 en 0 procent in 2017. De Raad van State heeft laten weten dat helemaal geen vergoeding ook niet redelijk is.'

In eerdere uitspraken van de rechtbanken van Gelderland (2 augustus 2017) en Oost-Brabant (12 oktober 2017) werd geoordeeld dat het afbouwbeleid van de provincies onredelijk is. Volgens het oordeel van deze rechtbanken hadden de provincies ten onrechte niet het volledige bedrag uitgekeerd.

Doordat de provincies in hoger beroep zijn gegaan bij de Raad van State, zijn deze uitspraken vernietigd. De Raad van State heeft vervolgens alleen een oordeel gegeven over de schadevergoedingen in 2015.

Alsnog uitkeren

Zowel NFO als LTO Noord vindt dat de provincies op basis van de uitspraak van de Raad van State op dezelfde manier ook de schade van de jaren 2016 en 2017 met terugwerkende kracht moeten uitkeren. 'Wij hebben onze leden geadviseerd om alle schade bij te houden', vertelt Bus. 'In 2016 viel de schade mee, maar 2017 was een echt mezenjaar.'

Ook ZLTO Zeeland verwacht dat de provincie in actie komt. 'Het zou me verbazen als de provincie deze uitspraak naast zich neerlegt', zegt Hendrik-Jan ten Cate, portefeuillehouder Fauna voor ZLTO in Zeeland. 'Als ZLTO zullen we dit onderwerp natuurlijk inbrengen.'

Noord-Brabant

Zowel in Noord-Brabant als in Gelderland heeft het CDA al gereageerd op de uitspraak van de Raad van State. 'De provincie kan niet om de uitspraak van de Raad van State heen', vindt Ton Braspenning van het CDA in Noord-Brabant.

'Ik hoop dat dit leidt tot een discussie en dat de provincie de vergoedingensystematiek kan vereenvoudigen. In Nederland willen we heel veel natuur. Dan moet je ook de portemonnee trekken als daardoor schade ontstaat. Er is bovendien geen afschotmogelijkheid omdat het om een beschermde soort gaat.'

Gelderland

Het CDA in Gelderland heeft schriftelijke vragen gesteld en wil weten wat de provincie gaat doen om de schade te vergoeden. CDA-Statenlid Engelina van Steenbrugge roept op om dit snel te doen. 'Want het oogstseizoen staat alweer bijna voor de deur. Het kan niet zo zijn dat fruittelers nog meer financieel gedupeerd worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer