Buxusmot+op+zijn+retour
Nieuws
© Twan Wiermans

Buxusmot op zijn retour

De buxusmot is op zijn retour in Nederland, blijkt uit tellingen van de Vlinderstichting. Het aantal is drastisch gedaald.

Vorig jaar stond de buxusmot in de tuinvlindertelling op plaats zeven. Er werden toen meer dan vierduizend van deze exoten gemeld. Dit jaar staat de soort niet eens in de top-25, met nog geen driehonderd meldingen, aldus de Vlinderstichting. 'Hoewel de buxusmot ook in augustus veel wordt gezien, lijkt het er toch op dat er dit jaar veel minder zijn dan vorig jaar.'

De buxusmot komt uit Azië en de nachtvlinder is vermoedelijk rond 2005 in Duitsland geïntroduceerd via de import van buxus uit dit werelddeel. 'In 2007 werd hij voor het eerst in Nederland gesignaleerd', stelt de Vlinderstichting. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar is daarna uitgezwermd over heel Nederland.

Explosieve groei

Vorig jaar was de uitbreiding explosief. Het zwaartepunt viel in het zuidelijke deel van Nederland: grofweg ten zuiden van de lijn Alkmaar-Winterswijk. Vooral in het zuiden van het land lijkt de buxusmot te verdwijnen, zegt de Vlinderstichting.

'Dat de buxusmot achteruit zou gaan was wel verwacht, want de rupsen zijn gespecialiseerd op buxus. Na de grote uitbreiding vorig jaar, toen veel buxusstruiken helemaal door rupsen werden kaalgevreten, is deze struik op veel plekken verwijderd en vervangen door andere soorten. Er is gewoon minder buxus aanwezig en de buxusmot heeft daarmee haar eigen voortbestaan op het spel gezet', stelt de stichting. 'Ook zien we dat steeds meer andere dieren de rups van de buxusmot als voedsel hebben ontdekt, vooral vogels.'

Minder buxuskwekerijen

Of de plaag van deze invasieve exoot over is, kan de Vlinderstichting nog niet zeggen. In augustus en september vliegt er nog een generatie. Door de komst van de mot is het aantal buxuskwekerijen in Nederland de laatste jaren sterk afgenomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer