Uitspraak over mezenschade binnen zes weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen zes weken uitspraak in de zaak over het uitkeren van mezenschade. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) spande samen met LTO deze zaak via BIJ12 aan tegen de Nederlandse provincies.

Uitspraak+over+mezenschade+binnen+zes+weken
© NFO

NFO en LTO hebben alle beroepszaken die lopen tegen het besluit om de uitkering voor mezenschade af te bouwen, zoveel mogelijk samengevoegd. Fruittelers vinden het onterecht dat de schaderegeling verdwijnt. Mezenschade vormt op bepaalde praktijkbedrijven een hoge schadepost.

De beroepszaak voor de rechtbank in Arnhem is donderdag in behandeling genomen. De rechter heeft daarbij toegezegd om binnen zes weken een uitspraak te doen. In het verweer geeft NFO aan dat alle preventieve maatregelen om mezenschade te voorkomen die zijn aangedragen door BIJ12 of te duur zijn of onvoldoende effectief.

2 miljoen euro schade

De uitkering voor mezenschade door provincies is vanaf 2014 geleidelijk afgebouwd. Uit een eerdere inventarisatie blijkt dat in Nederland op jaarbasis de schade door mezen kan oplopen tot 2 miljoen euro. Met name peren zijn gevoelig. Mezen zijn in Nederland een bedreigde diersoort en mogen daarom niet worden bestreden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer