Flevoland+vergoedt+weer+deel+mezenschade
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

Flevoland vergoedt weer deel mezenschade

In navolging van andere provincies vergoedt ook Flevoland weer vogelschade bij fruittelers. Via de regeling wordt 60 procent van de getaxeerde schade aan zachtfruit, appel en peren vergoed over de jaren 2016, 2017 en 2018. Alleen in Limburg moet de regeling nog worden aangepast.

De vergoedingsregeling stond op de nominatie te worden afgebouwd. Daarop stapten LTO en NFO naar de Raad van State. Die honoreerde het bezwaar dat telers niet kunnen optreden tegen bijvoorbeeld mezen, omdat deze soort wettelijk is beschermd.

Volgens de Raad van State zijn er geen effectieve akoestische en visuele middelen om vogelschade te bestrijden. Provincies moeten de vraatschade die mezen veroorzaken, daarom blijven vergoeden, oordeelde het rechtsorgaan.

Beschermde vogel

Het Faunafonds en de provincies wilden de vergoeding voor mezenschade afbouwen van 100 procent in 2014 tot 0 procent in 2017. De Raad van State zegt 60 procent redelijk te vinden. Wat meespeelt, is dat mezen beschermde zangvogels zijn en er daardoor minder mogelijkheden zijn om ze te weren.

Woordvoerder Herman Bus van fruittelersorganisatie NFO gaat er van uit dat de schaderegeling blijft gehandhaafd. 'De regeling lijkt nu voorlopig veiliggesteld. Als provincies of uitvoeringsorganisatie BIJ12 anders besluiten, stappen we opnieuw naar de rechter.'

Preventie

Het schadebeeld van mezenschade is grillig en preventie is niet te doen, stelt Bus. 'We hebben het niet in de vingers. Als je als teler door de boomgaard loopt, vliegen de vogels voor je op en tien meter achter je zitten ze weer in het fruit.'

Fruitteler Cees Masteling in Marknesse heeft inmiddels ervaring met hoe mezen, maar ook kauwen, het vooral op zijn bijna rijpe peren lijken te hebben voorzien. 'Als een meesje een keer een peertje pakt, is het niet erg. Maar eenmaal in de boomgaard, gaan de vogels maar door. Ze zijn vooral gek op het zoete bijna rijpe fruit. Voor je het weet, heb je dan een schade van enkele tienduizenden euro's.'

Fruitrot

Omdat mezen kleine gaatjes prikken in het afrijpende fruit, valt die pikschade bij de oogst niet direct op. De fruitrot begint dan in de koeling. Daarnaast trekken aangepikte vruchten wespen aan, die vervolgens weer een risico vormen voor de oogstmedewerkers. 'Plukkers belanden bij de huisarts als ze allergisch blijken voor wespensteken. Ook dat zijn extra kosten', zegt Masteling.

De Flevolandse teler en NFO-voorzitter van Kring Noord noemt de regeling die nu weer is opengezet 'al een mooi gebaar'. Maar de telers gaan voor de 100 procent. 'Uit het oogpunt van rechtsgelijkheid zouden we de schade volledig vergoed moeten krijgen, voor ganzenschade geldt dat immers ook.'

Netten spannen

Bus en Masteling verwachten niet dat er op korte termijn een afdoende oplossing komt om mezenschade structureel tegen te gaan. 'Netten spannen heeft geen zin. Dat kan alleen uit in de kersen. Misschien als we het beestje een beetje beter leren begrijpen, dat we er wat op vinden', aldus Masteling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer