Rechter fluit provincies terug om mezenschade

Provincies moeten de vraatschade die wordt veroorzaakt door mezen blijven vergoeden. Dat oordeelt de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan van ons land. Provincie Gelderland had namens de andere provincies en het faunafonds een oordeel gevraagd na een eerdere uitspraak van de rechtbank van Arnhem in het voordeel van de fruittelers.

Rechter+fluit+provincies+terug+om+mezenschade
© zlto

Het Faunafonds en de provincies wilden de vergoeding voor mezenschade afbouwen van 100 procent in 2014 tot 0 procent in 2017. Het schadebeeld van mezenschade is grillig en individuele telers kunnen hier niet voor opdraaien, stelt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Wat volgens de fruittelers ook meespeelt, is dat mezen beschermde zangvogels zijn en er daardoor minder mogelijkheden zijn om ze te weren. De rechtbank van Arnhem ging eerder al in dat argument mee en oordeelde dat 'er geen effectieve akoestische en visuele middelen zijn om vogelschade te bestrijden'.

Vogeldicht

De provincies namen volgens de Raad van State ten onrechte aan dat door een combinatie van hagelnetten en vogelnetten aan de zijkant een perceel met fruitbomen volledig vogeldicht kan worden afgesloten. Het is ook niet aangetoond dat dit bedrijfseconomisch verantwoord is. Dat kan volgens het rechtsorgaan daarom niet van fruittelers worden verlangd. Bovendien kan het overnetten mogelijk een negatief effect hebben op het toelaten van zonlicht tot de fruitbomen.

De provincies moeten nu een nieuwe regeling treffen. De Raad van State vindt dat provincies de schade niet volledig hoeven te vergoeden. 30 procent is te weinig, maar 60 procent van de schade kan volgens de Raad van State een goede optie zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer