Grapperhaus%3A+drugsaanpak+platteland+geen+taak+leger
Nieuws
© Dirk Hol

Grapperhaus: drugsaanpak platteland geen taak leger

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is niet van plan om het leger in te zetten om agrarische ondernemers te beschermen tegen drugscriminelen. Hij denkt dat er voldoende andere mogelijkheden zijn om boeren weerbaarder te maken tegen drugscriminelen. Dat heeft Grapperhaus gezegd in antwoord op Kamervragen.

Tweede Kamerlid Henk Krol (50Plus) had de minister gevraagd het leger in te zetten om boeren en bewoners op het platteland te beschermen. Hij vroeg dit na berichten over intimidatie en bedreiging van boeren in Noord-Brabant.

'Als een boer is lastiggevallen of bedreigd, helpt militaire aanwezigheid op diens erf niet om de dreiging weg te nemen', schrijft Grapperhaus. 'Drugscriminelen zijn daarentegen kwetsbaar als hun acties de aandacht van de politie trekken, waardoor zij onderwerp worden van onderzoek dat hun criminele handel kan verstoren. Daarom is het belangrijk dat boeren die door criminelen lastig worden gevallen, daarvan aangifte doen.'

Lees ook: 50Plus bezorgd over lastiggevallen Brabantse boeren


Daarnaast wijst de minister erop dat boeren worden ondersteund door hen weerbaar te maken tegen de dreigingen en verlokkingen van drugscriminaliteit. Deze ondersteuning wordt onder meer geboden door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) dat samenwerkingsverbanden tussen boeren, gemeenten en deskundigen opzet en 'ondermijningsavonden' voor boeren verzorgt. Ook de ZLTO ondersteunt met preventieve maatregelen en voorlichting.

Toenemende greep

Grapperhaus bestrijdt dat de handhaving bij drugscriminaliteit tekortschiet. 'Wel zijn de omvang van de georganiseerde criminaliteit en de toenemende greep daarvan op de samenleving zorgwekkend.' Hij benadrukt dat elke melding of aangifte op het vlak van ondermijning, waaronder drugscriminaliteit, serieus wordt genomen.

Tevens ontkent de minister dat de politie is wegbezuinigd op het platteland. Hij benadrukt dat met lokale overheden een keuze is gemaakt over waar de politiecapaciteit wordt ingezet. 'Daarbij staat voorop dat informatie leidend is voor de inzet van politie en bij de prioritering geen onderscheid wordt gemaakt tussen stad of platteland.'

110 miljoen euro

Enkele weken geleden maakte de minister in grote lijnen bekend hoe het brede offensief eruitziet waarmee hij de georganiseerde ondermijnende criminaliteit verder wil terugdringen. Het kabinet heeft 110 miljoen euro beschikbaar gesteld om het plan verder uit te werken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer