Campagne+tegen+drugslabs+in+Gelderland+en+Overijssel
Nieuws
© William Hoogteyling

Campagne tegen drugslabs in Gelderland en Overijssel

Meld Misdaad Anoniem lanceert woensdag een campagne tegen drugslabs in het buitengebied van provincies Gelderland en Overijssel.

Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk voor criminelen om bijvoorbeeld drugs te produceren. Veel locaties liggen afgelegen en verhuurders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico's. Bedreigingen richting getuigen of een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen zorgen ervoor dat misstanden onzichtbaar blijven. Het anonieme meldpunt kan hierin een breekijzer zijn.


De campagne is ontwikkeld in samenwerking met LTO Noord, de twee provincies, het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeenten Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Deventer, Ede, Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk. In de loop van de campagne sluiten ook andere gemeenten aan.

Anonieme meldingen

In Overijssel en Gelderland kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar 47 anonieme meldingen binnen over de productie van synthetische drugs. Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord.

Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld

Ben Haarman, voorzitter LTO Noord regio Oost

Om te voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld, wordt nu een tegenoffensief ingezet. De commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema: 'Iedereen moet veilig misstanden kunnen melden. Met deze campagne bieden we inwoners daarvoor een plek.'

Ellende voorkomen

LTO Noord vindt het belangrijk dat boeren zich bewust zijn van de risico's en meldmogelijkheden. 'Een veilig buitengebied is in het belang van alle inwoners op het platteland', zegt voorzitter Ben Haarman van LTO Noord regio Oost.

'Daarom werken we graag mee aan de campagne die boeren waarschuwt voor de gevaren van drugscriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Door te melden kan veel ellende worden voorkomen.'

Kans of risico?

'Is leegstand in jouw buurt een kans of risico?' Met die vraag beoogt de campagne de ernst van drugslabs onder ogen te brengen. Drugscriminelen intimideren mensen en buiten de verhuurders uit.

Gebruikers van het buitengebied worden hierover met flyers en posters en online geïnformeerd. Via sociale media en populaire websites worden video's en banners verspreid. Ook gemeenten, politie, LTO en ondernemersverenigingen dragen de campagne uit.

Kiek Uut!

Eerder deze maand vond in Zutphen het congres Kiek Uut! plaats, waar ook werd gewaarschuwd voor de gevaren van drugscriminaliteit in het buitengebied. In Gelderland en Overijssel gaat jaarlijks 3 miljard euro om in deze vorm van criminaliteit, meer dan de omzet van Grolsch, Johma en Bolletje samen.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer