Platteland Oosten geliefd bij drugscriminelen

Een jaarlijkse omzet van 3 miljard euro, groter dan die van Grolsch, Johma en Bolletje samen. Het is het bedrag dat omgaat in de drugscriminaliteit in Overijssel en Gelderland. Het buitengebied in beide provincies is steeds vaker een geliefde plek voor criminelen.

Platteland+Oosten+geliefd+bij+drugscriminelen
© Michiel Elands

Die boodschap stond centraal tijdens het congres 'Kiek Uut! voor ondermijnende criminaliteit', dat vorige week in Zutphen werd georganiseerd door Platform Veilig Ondernemen (PVO) Oost-Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Het buitengebied in de oostelijke provincies is om diverse redenen populair onder drugscriminelen. '70 procent van de mensen in het buitengebied kent de wijkagent niet', zegt Anton Jansen, manager van PVO Oost-Nederland. 'Veel van wat er gebeurt, is onzichtbaar. Als politie weten we veel dingen niet. Dat maakt het buitengebied risicovol.'

Eerste contact

De sessie die Jansen voorzat tijdens het congres, werd gehouden in de trouwzaal van de gemeente. 'Normaal gesproken hoor je hier 'ja' te zeggen, maar wij moeten leren 'nee' te zeggen.' Hij doelt daarmee op het enige moment dat boeren criminelen buiten de deur kunnen houden: bij het eerste contact.

Ineens verschijnt er een mannetje op het erf met een oplossing

Anton Jansen, manager Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland

De PVO-manager liet bezoekers een voorbeeld zien van een brief die boeren ontvingen, met daarin bedragen die ze zouden kunnen verdienen met het faciliteren van een hennepplantage.

Verleiding

'De verleiding om hierop in te gaan, wordt groot als je het moeilijk hebt. Maar je kunt het niet zomaar een paar maanden doen. Zo werkt het niet. Je komt er niet meer onderuit. Als je wilt stoppen, komen de bedreigingen. En dit is niet één geval, dit heb ik uit de mond van tientallen boeren gehoord. Je kunt echt maar één keer 'nee' zeggen.'

Jansen zegt niet altijd goed te weten hoe drugscriminelen boeren uitkiezen om hun productiefaciliteiten te huisvesten. Mogelijk komen ze via banken of veevoederbedrijven aan informatie.

Problemen

'Een boer in de problemen gaat met zijn veevoederbedrijf praten over onbetaalde rekeningen of gaat op bezoek bij zijn bank. Kort daarna verschijnt er ineens een mannetje, keurig in pak, op zijn erf met een oplossing. Zo erg is het verweven met elkaar. Dit gebeurt gewoon in het mooie Oosten.'

Het recreatieve gebruik van drugs is populair. Ruim 70 procent van de 15- tot 25-jarigen heeft weleens drugs gebruikt. Onbegrijpelijk, vindt Jansen. Los nog van de gezondheidsrisico's voor de gebruiker, wordt onvoldoende nagedacht over de gevolgen die het nuttigen van een pilletje heeft.

Drugsafval

'In de waterzuivering worden regelmatig afvalstoffen van xtc-productie gevonden. Onlangs nog in Ruurlo. De schade: 1,5 miljoen euro. Er wordt rücksichtslos gedumpt. Het is niet ondenkbaar dat er een punt komt dat de waterzuivering het niet meer aankan.'

Vorig jaar waren er in Gelderland zestig meldingen van drugsafvaldumpingen, dit jaar zijn er pas vijftien. 'Maar er wordt echt niet minder geproduceerd. Waarschijnlijk wordt er anders geproduceerd en gedumpt', zegt de PVO-manager. Volgens hem worden in wasstraten soms vloeistoffen geloosd en ook is bewezen dat er xtc-afval in mestkelders wordt gedumpt. Met alle gevolgen van dien. 'We hebben in melk xtc-gerelateerde stoffen gevonden.'

Informatieavonden

Cruciaal in het bestrijden en voorkomen van drugscriminaliteit in het buitengebied is het onderwerp bespreekbaar maken en samenwerken. PVO en CCV houden daarom informatieavonden.

'Na zulke avonden zien we het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem oplopen.' Die instantie is volgens Jansen een mooi instrument om de agrarische doelgroep te mobiliseren. 'Boeren praten niet veel over vermoedens of wat ze misschien zien bij hun buren. Ze hangen niet graag de vuile was buiten.'

Dierenactivisme probleem met verstrekkende gevolgen
Naast drugscriminaliteit was dierenactivisme op boerderijen een van de aspecten die vorige week aan bod kwamen op het congres over ondermijnende criminaliteit in Zutphen. Jaarlijks zijn er in Nederland driehonderd meldingen. 'Met soms verstrekkende gevolgen', zegt Anton Jansen van PVO Oost-Nederland. Hij noemde als voorbeeld een door activisten op YouTube geplaatst filmpje. Daarop is een gewond varken te zien in een Gelderse stal. Jansen vindt het kwalijk dat dit soort beelden zonder context worden geplaatst. 'Bij elk bedrijf met levende dieren gebeurt weleens wat. Door dit op YouTube te zetten, vindt iedereen het ineens heel erg.' De boer moest zijn bedrijf sluiten door alle negatieve publiciteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer