Drugscrimineel moeilijk van erf te krijgen

Het is hoog nodig dat drugscriminaliteit in Oost-Nederland wordt aangepakt. Dat zei LTO regiobestuurder Ben Haarman woensdag in de studio van Nieuwe Oogst TV. 'Als je als verhuurder eenmaal ja hebt gezegd tegen een crimineel is het bijna niet meer mogelijk om vervolgens nee te zeggen.'

Haarman deed zijn uitspraken na de lancering woensdagochtend van een campagne van Meld Misdaad Anoniem om de boeren bewuster te maken van de gevaren van de verhuur aan drugscriminelen.

Volgens Haarman wordt de werkwijze van de criminelen onderschat. 'Die drugscriminelen gaan er niet voor aan de kant om geweld, intimidatie en angst te gebruiken om de omgeving en vooral de verhuurder stil te houden.'

Meldpunt

De campagne van het meldpunt is ontwikkeld in samenwerking met LTO Noord, de twee provincies, het Openbaar Ministerie, de politie en meerdere gemeentes in die regio

In Overijssel en Gelderland kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar 47 anonieme meldingen binnen over de productie van synthetische drugs. Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord. 'Waarschijnlijk is het probleem vele malen groter, want niet alles komt boven water', geeft Haarman aan.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 3°
  80 %
Meer weer