3+miljoen+euro+voor+detectie+staartenbijten+en+verenpikken
Nieuws
© Twan Wiermans

3 miljoen euro voor detectie staartenbijten en verenpikken

Het ontwikkelen van een computerprogramma dat ongewenst gedrag als verenpikken en staartenbijten detecteert, krijgt 3 miljoen euro steun. Dat geld komt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en deelnemende partijen.

De onderzoekers van Wageningen Univerity & Research willen met het ontwikkelen van dit programma, met de naam anIMAl Group sENsor (IMAGEN), staartbijters, verenpikkers en slachtoffers identificeren. Zo moet dierenleed en vroegtijdige sterfte worden voorkomen.

Vervolgens wordt de relatie tussen genen en gedrag in kaart gebracht. Daarmee moeten de lijnen die genetisch het meest geschikt zijn om vreedzaam in grote groepen te leven in beeld komen. Aan het onderzoek doen ook de Dierenbescherming, Farm Result, Hendrix Genetics, KNMvD, LTO, Noldus Information Technology, Sorama, Technische Universiteit Eindhoven, Topigs Norsvin, Universiteit Utrecht en Vencomatic mee.

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer