Europees onderzoek naar stress bij leghennen

Er komt een groot Europees onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van stress bij legkippen. Bij het project ChickenStress zijn 16 onderzoekscentra, waaronder de Universiteit van Utrecht, betrokken.

Europees+onderzoek+naar+stress+bij+leghennen
© Twan Wiermans

Het doel is om productiesystemen te ontwikkelen die haalbaar zijn en zo optimaal mogelijk voor dierenwelzijn. Daarmee willen de betrokken partijen garanderen dat Europa haar voorsprong behoudt op het vlak van dierenwelzijn. Het onderzoek duurt vier jaar

In 2012 werd de legbatterij in de Europese Unie verboden. Na de afschaffing van dit systeem zien de onderzoekers dat er bij alternatieve productiesystemen onverwacht nieuwe dierenwelzijnsproblemen zijn ontstaan. Door breed onderzoek te doen, hopen de aangesloten partijen inzicht te krijgen in de best mogelijke levensomstandigheden voor leghennen.

Via een aantal doctoraten willen ze te weten komen hoe de stressrespons gereguleerd wordt in het vogelbrein. Ook wordt er gekeken hoe genetica van de legkip chronische stress kan verminderen. Dr. Tom Smulders van Newcastle University (Verenigd Koninkrijk) is de projectcoördinator. Hij is expert in evolutionaire neurowetenschappen:

Borstbeenbreuken

Er werd al wel eerder onderzoek gedaan naar dierenwelzijnsproblemen in scharrelstallen en stallen met vrije uitloop. Zo lopen meer hennen borstbeenbreuken op. Ook raken, door het buitenlopen, meer kippen geïnfecteerd door pathogenen. Daarnaast neemt de kans toe dat kippen aan kannibalisme doen of elkaars veren pikken. 'Een uitbraak van verenpikken kost een bedrijf gemakkelijk 5 procent meer aan vroegtijdige sterftes, schrijft het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO), dat een van de betrokken partijen is bij het onderzoek.

Niet alleen op het gebied van dierenwelzijn is er winst te behalen. Dat geldt ook voor de productie. Hennen zonder fracturen produceren meer en grotere eieren. Bovendien consumeren ze minder voer en water. Verbeterd kippenwelzijn leidt tot minder productieverliezen, is de gedachte.

Internationale uitwisseling

Het ChickenStress-project wordt financieel ondersteund door het Europese Marie Curie Training en Netwerk-programma (MSCA ETN) waarbij internationale uitwisseling een vereiste is. 14 jonge onderzoekers worden gestimuleerd om in een ander land hun doctoraat te behalen. Bij het onderzoek zijn de volgende partijen betrokken: Newcaste University (Verenigd Koninkrijk), Trinity College Dublin (Ierland), Universiteit Utrecht, The Open University of Israel, University of St Andrews (Schotland), ILVO (België), IRB Lleida (Spanje), Universitat de Lleida (Spanje), Hendrix Genetics (Nederland), Scotland’s Rural College (Schotland), Universität Bern (Zwitserland) en de Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (Noorwegen).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
 • Zondag
  33° / 18°
  0 %
Meer weer