Noord-Holland handhaaft stikstofregels

Provincie Noord-Holland handhaaft de stikstofregels. Dat is de uitkomst van de Statenvergadering maandag over het stikstofbeleid. Honderden boeren uit Noord-Holland en Friesland protesteerden bij het provinciehuis in Haarlem tegen dat beleid.

Gedeputeerde Esther Rommel (VVD) zei dat de provincie 'op dit moment keihard werkt om de problemen op te lossen met het Rijk en andere provincies'. 'We kijken wat de verschillen zijn. Daar waar zaken onwenselijk zijn, worden de beleidsregels aangepast', stelde ze.


Rommel wil afwachten hoe de regels per 1 december vorm gaan krijgen. 'Ik adviseer u tot die tijd de rust en ruimte te nemen. Het zal nooit meer zo worden als onder het PAS (Programma Aanpak Stikstof). We kunnen niet meer op de pof leven, zoals minister-president Mark Rutte eerder ook al aangaf', gaf ze de Statenleden mee.

Een motie van de vier coalitiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks en D66 om het landelijk beleidskader stikstof in heel Noord-Holland te hanteren, werd aangenomen met dertig stemmen voor en 23 stemmen tegen. 'We willen goede afspraken. Ja, de boeren zijn belangrijk, maar de bouw en natuur ook', reageerde de PvdA.

De zeven moties van het CDA werden allemaal verworpen. De moties gingen onder andere over geen kop op het landelijk beleid, geen extra habitats toevoegen aan Natura 2000-gebieden en een vrijwillige uitkoop van agrarische bedrijven. 'We willen niet dat ruimte voor landbouw wordt weggehaald door andere sectoren. We accepteren geen kop op het landelijk beleid. De stalruimte is al gebouwd en betaald', stelde CDA-Statenlid en melkveehouder Willemien Koning.

Sneer

Volgens lijsttrekker Eric Smaling van de SP zijn de CDA-moties 'old school moties'. 'Bent u dit weekend naar het CDA-congres geweest? Ik krijg de indruk dat u vooral met Annie Schreijer-Pierik hebt gesproken', gaf hij Koning een sneer. Koning was inderdaad op het congres geweest, antwoordde ze. 'En daar heb ik gehoord dat de economische en natuurbelangen hand in hand gaan.'

VVD-Statenlid Bas de Wit accepteert dat er 'voorlopig haken en ogen zitten aan het stikstofbeleid'. 'Dat is een noodverband om de vergunningverlening weer op gang te krijgen. We rekenen op meer duidelijkheid na 1 december. Het is van groot belang dat er landelijk consensus komt.'

Verkeerde verwachtingen

PvdA-Statenlid Gert-Jan Leerink vond het niet nodig om het debat te voeren. 'We voeren drie keer hetzelfde debat. Dat brengt de oplossingen van het probleem niet dichterbij. Als je niet uitkijkt, wek je daarmee verkeerde verwachtingen. We moeten niet aanvullende kaders vanuit een sector formuleren, er zijn meerdere sectoren bij betrokken. Ons alleen richten op een sector, dat is niet wijs', waarschuwde hij.

Honderden boeren uit Noord-Holland en Friesland protesteerden bij het provinciehuis in Haarlem tegen de regels. Tijdens de lunchpauze boden ze commissaris van de Koning Arthur van Dijk 5.200 handtekeningen aan van mensen die vinden dat Noord-Holland bij Friesland moet horen. Friesland trok half oktober de beleidsregels in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer