Apparaat voor naaldloos vaccineren bij varkens

MSD Animal Health heeft tijdens de Eurotier in Hannover de IDAL Twin gepresenteerd.

Dit is het eerste apparaat voor naaldloze vaccinatie waarmee twee vaccins tegelijkertijd kunnen worden toegediend, doordat deze voorzien is van een dubbele kop. ‘Je dient het toe door het apparaat op de huid van het varken te zetten, je drukt de hendel in en dan wordt het onder hoge druk en met een snelheid van 450 km/uur in de huid geïnjecteerd’, vertelt Marleen van Sleuwen van MSD.

‘In de huid zitten heel veel afweercellen en het is dus een ideale plek om te vaccineren. Daardoor hebben we veel minder oplosmiddel nodig omdat in de huid die afweer zo goed aanwezig is.’

Volgens MSD ervaren de varkens minder stress en pijn, en worden ziektekiemen niet overgedragen. ‘Als je met de naald vaccineert adviseren we per toom te wisselen van naald zodat je geen besmetting krijgt tussen de tomen. Dat is veel extra werk. Wanneer je naaldloos vaccineert is er geen risico op besmetting met de naald, het werkt dus makkelijk en met een betere bio security.’

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer