Houd+unieke+saamhorigheid+van+Malieveld+vast
Commentaar
© Dirk Hol

Houd unieke saamhorigheid van Malieveld vast

95 procent van de ondervraagde burgers in diverse peilingen (De Telegraaf, NOS, Hart van Nederland) liet dinsdag weten achter de boeren te staan. In diverse journaals en andere nieuwsprogramma's zeiden burgers volkomen te begrijpen dat boeren de wispelturige beleidsmakers in Den Haag meer dan zat zijn.

En ja, zij vonden het ook onterecht dat de stikstofcrisis op enkel de boeren lijkt te worden afgewenteld. Ook hekelden burgers regeringspartij D66 die onder het mom van 'wij vertellen boeren het eerlijke verhaal' klakkeloos op een maandagmorgen voorstelt de veestapel in Nederland maar te halveren.

Met de waardering van de burger voor de boer zit het dus wel snor. En eigenlijk wisten we dat al wel. In 2017 deed het toenmalig ministerie van Economische Zaken onderzoek naar het imago van de agrarisch ondernemer. Duizend burgers werden ondervraagd. Zij gaven de boeren en tuinders gemiddeld een 7,7. Slecht 4 procent van de ondervraagden gaf een negatief oordeel.

De uitkomst van bovenstaande peilingen staat niet op zichzelf. Burgers en consumenten hebben de afgelopen jaren weer oog gekregen voor boeren en tuinders, en voor hun voedselproducten die burgers gezond houden. De burger is de boer weer sexy gaan vinden.

Boeren en tuinders hebben dus meer vrienden gekregen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Boeren en tuinders hebben dus – op een handvol schreeuwerige, zichzelf veel te serieus nemende dierenextremisten na – meer vrienden gekregen. En die zullen de boeren en tuinders ook houden, mits zij hun eigen imago goed blijven bewaken, zich goed organiseren en de eenheid bewaren.

Juist daar schuilt het gevaar. De verdeeldheid onder boeren is vaak te groot. En dat ondermijnt de daadwerkelijke kracht en het imago van de sector misschien nog wel het meest. Houd de unieke saamhorigheid die heerste op het Malieveld daarom vast.

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer