Gevangenis+ge%C3%ABist+tegen+frauderende+veearts
Nieuws
© Twan Wiermans

Gevangenis geëist tegen frauderende veearts

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag een grotendeels onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk en een beroepsverbod van één jaar tegen een pluimveedierenarts. Die wordt ervan verdacht NCD-vaccinaties niet juist te hebben uitgevoerd en geregistreerd.

Zo zou de dierenarts de vaccinaties volgens de officier van justitie niet of met weinig entstof hebben uitgevoerd. Daarbij tekende hij vaccinatieverklaringen, waarbij een foutieve hoeveelheid entstof werd vermeld, waardoor het leek alsof de dieren de volledige vaccinatie hebben gehad. De kliniek van de dierenarts kocht echter veel minder vaccin in dan nodig was voor de dertig aangesloten vleeskuikenbedrijven. De officier eiste een geldboete van 50.000 euro tegen deze dierenkliniek.

Door deze lichte manier van vaccineren is er door het pluimvee bij de betrokken bedrijven zeer waarschijnlijk onvoldoende antistoffen aangemaakt, denkt het openbaar ministerie. Bedrijfsmatig gehouden pluimvee moet preventief worden gevaccineerd tegen NCD: de pseudo-vogelpest. Een uitbraak van de ziekte kan niet alleen gevolgen hebben voor de dier- en volksgezondheid en de export, ook wordt een besmet bedrijf geruimd.

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer