Vijf+vragen+over+emissiereductie+in+aardbeiensector
5 vragen
© Twan Wiermans

Vijf vragen over emissiereductie in aardbeiensector

Hoe krijgen aardbeientelers de trayveldteelt van opkweekmateriaal zo emissieloos mogelijk? De aftrapbijeenkomst voor telers van het project Recupa vond vrijdag plaats. De aardbeiensector bereidt zich voor op een toekomst met veel minder lozingen van middelen.

Wat is Recupa?

In het grensoverschrijdende project Recupa (Nederland en België) ontwikkelen onderzoekers in samenwerking met teeltbedrijven gesloten watercircuits met ontsmettingstechnieken. Met deze technieken wordt het grondwaterverbruik in de teelt van aardbeienopkweekmateriaal geminimaliseerd en kunnen voedingsstoffen optimaal worden hergebruikt.

Hiermee proberen de betrokken partijen het watergebruik en de emissie van mineralen en middelen te beperken. De verwachting is dat laatstgenoemde met meer dan 90 procent kan worden teruggeschroefd.

Wat was er vrijdag aan de hand?

De aftrapbijeenkomst van dit project vond op 4 oktober plaats. Zo'n zeventig geïnteresseerden bezochten die dag het bedrijf van Peter van der Avoird in Bavel en gingen vervolgens de grens over naar het Proefcentrum Hoogstraten in België.

Beide zijn, naast Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne-Waver en drie andere teeltbedrijven (één uit Nederland en twee uit België) betrokken bij Recupa.

Dat Recupa zich afspeelt in noordelijk België en het zuiden van Noord-Brabant, heeft te maken met het feit dat 70 procent van de Nederlandse en Belgische aardbeienteelt zich hier concentreert. Typisch voor deze regio is de substraatteelt naast de vollegrondteelt, om jaarrond producties mogelijk te maken. Voor de substraatteelten gebruiken de telers op trayvelden opgekweekte planten.

Wat gaat er op die locaties gebeuren?

De vier teeltbedrijven en de twee proefcentra testen de komende drie jaar verschillende technieken en watersystemen, om oppompen van grondwater terug te dringen en de emissie te beperken. Uitgangspunt daarbij is dat ze lonend moeten zijn. Bij Van der Avoird, in 2018 verkozen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar, staat al een proefopstelling. Daarom is zijn bedrijf vrijdag bezocht.

Wat is het uiteindelijke doel van het project?

Recupa wil antwoord geven op de vragen welke systemen geschikt zijn, welke capaciteit zij hebben en welke prijskaartjes eraan hangen. Welk systeem bij welk bedrijf goed past, is naar verwachting afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de beschikbaarheid van alternatieve waterbronnen en dergelijke.

Welke Nederlandse partijen zijn bij Recupa betrokken?

Partners van het project zijn onder andere ZLTO en Waterschap Brabantse Delta.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer