Speeddaten over innovaties varkenshouderij

Coalitie Vitale Varkenshouderij houdt donderdag 31 oktober speeddates. Het programma bestaat uit een reeks informele speeddates, waarbij varkenshouders die met innovaties in brongerichte reductie van stalemissies aan de slag willen, worden gekoppeld aan partijen die hier ook mee bezig zijn.

Speeddaten+over+innovaties+varkenshouderij
© Shutterstock

De bijeenkomst is voor varkenshouders die op zoek zijn naar een partner om een innovatie van idee tot marktrijp product te brengen. Maar ook voor ingenieurs, adviseurs, stalinrichters en studenten. 'Iedereen die bereid is om een perspectiefvol initiatief vanuit de eigen expertise verder te helpen is welkom', aldus CoViVa.

Brongericht verduurzamen

Met het aanbieden van de warme sanering noemde minister Schouten van Landbouw In één adem de regeling Brongerichte verduurzaming. Daarvoor is voor de varkenshouderij 40 miljoen euro gereserveerd en de partners in de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij dragen de komende jaren nog eenzelfde bedrag bij.

De regeling moet leiden tot nieuwe stal- en houderijsystemen om emissies van geur, fijnstof, methaan en ammoniak bij de bron aan te pakken. Over de contouren van de regeling laat de minister nog niets los. Uit navraag op het ministerie blijkt dat het streven is dat de regeling voor het einde van het jaar naar de Tweede Kamer gaat.

In 202 beschikbaar

Na instemming moet de Europese Commissie de regeling nog goedkeuren. Die komt daarom pas in de loop van 2020 beschikbaar. De regeling krijgt twee sporen: een innovatiemodule voor nog niet bewezen technieken en een investeringsmodule voor bewezen technieken.

Er zijn al verschillende technieken in ontwikkeling die emissies bij de bron aan pakken. Bij een aantal daarvan vinden ook al metingen plaats. Om te voorkomen dat de varkenshouderij achter de feiten aan blijft lopen is het uitgangspunt van de regeling Brongerichte Verduurzaming een integrale aanpak die alle emissies voorkomt.

In contact met elkaar

CoViVa geeft aan dat het doel van de speeddates is om partijen met elkaar in contact te brengen en te laten samenwerken. Dit moet leiden tot sterke consortia die een idee uitwerken tot een concreet plan, de subsidieaanvraag verzorgen, de uitvoer en de monitoring van het project doen en uiteindelijk de stalinnovatie succesvol uitrollen in de praktijk. Aanmelden voor de bijeenkomst kan door een mail te sturen naar innovaties@vitalevarkenshouderij.nl onder vermelding van de naam en wat voor partner wordt gezocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer