Rekenkamer wil simpele mestregels

Bedrijven moeten zelf kunnen kiezen voor simpele mestregels of voor bedrijfsspecifieke normen voor mest- en kunstmestgiften. Dit zegt Claude van Dongen naar aanleiding van een advies van de Algemene Rekenkamer om te komen met heldere mestnormen.

Rekenkamer+wil+simpele+mestregels
© Fotografie Twan Wiermans

Het gaat om een advies van de Rekenkamer richting de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Infrastructuur en Waterstaat. 'Doorbreek het patroon van voortdurend aanpassen van bestaande regelgeving. Stel heldere normen vast voor langere tijd en zet in op handhaving daarvan', schrijft de Rekenkamer.

De Algemene Rekenkamer stelt dat de regelgeving van de afgelopen jaren eerder de oorzaak is geweest dan de oplossing van het probleem met de emissie van stikstof, fosfaat en ammoniak. De wet- en regelgeving is onder tijdsdruk ingevoerd, waardoor knelpunten in de praktijk zijn ontstaan. Voor deze knelpunten is weer nieuwe regelgeving gekomen.

'Regeldruk aanzienlijk verhoogd'

'De regeldruk voor uitvoerders, handhavers en de sector zelf is aanzienlijk verhoogd, zonder dat de totale uitstoot van ammoniak, stikstof en fosfaat is verlaagd ten opzichte van 2013', zo staat in het advies van de Rekenkamer.

Volgens Claude van Dongen, LTO-portefeuillehouder Bodem- en waterkwaliteit, klinkt dat advies goed, maar is de praktijk een stuk weerbarstiger. 'Bedrijven en omstandigheden zijn divers en wisselend, waardoor generieke maatregelen niet altijd het beste middel zijn om doelen te behalen. Je zult de regels in een aantal gevallen verfijnd en bedrijfsspecifiek moeten toepassen.'

Tweesporenbeleid

LTO kiest daarom voor een tweesporenbeleid: een eenvoudig forfaitair- óf een verfijnd systeem. Hierdoor worden boeren en tuinders volgens Van Dongen uitgedaagd om met passende maatregelen de doelen te halen. Minister Carola Schouten van LNV komt eind 2019 met een voorstel voor herbezinning van het mestbeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer