Kees+van+Vuuren%3A+jongeren+dragen+bij+aan+nieuw+landbouwperspectief
Interview
© Eigen Foto

Kees van Vuuren: jongeren dragen bij aan nieuw landbouwperspectief

Projectleider Kees van Vuuren van Projecten LTO Noord is deelnemer aan 'Voor de oogst van overmorgen'. Dit is het jongerenonderdeel van het programma 'Voor de oogst van morgen'. Het programma is erop gericht om mensen bij elkaar te brengen, om samen te werken aan nieuwe vormen van landbouw.

Wat houdt dit programma in?

'Het programma 'Voor de oogst van morgen' is bedoeld om mensen uit de agrarische sector bij elkaar te brengen en innovatieve ideeën uit te testen. Omdat het voor de toekomst ook belangrijk is om er jongeren bij te betrekken, is 'Voor de oogst van overmorgen' opgezet. Het doel is om met elkaar te werken aan het verbeteren van toekomstperspectieven voor de landbouw.'

Het programma is bedoeld voor jonge mensen die zich betrokken voelen bij de transitie in het landbouw- en voedselsysteem

Kees van Vuuren, deelnemer 'Voor de oogst van overmorgen'

Voor wie is dit programma bedoeld?

'Het is bedoeld voor jonge mensen onder de 30 jaar die zich betrokken voelen bij de transitie in het landbouw- en voedselsysteem van Nederland. Er is plaats voor ongeveer 25 deelnemers en we hebben er nu een stuk of 10.
'We zoeken mensen met een landbouwachtergrond, maar ook uit de natuurhoek of studenten. Zo moeten we een mix krijgen van mensen met een verschillende achtergrond.

'Ik vind dat er wel wat boeren bij mogen. Zij kunnen zich aanmelden bij Xander Beks via join@i4nature.world. Het programma duurt zes maanden en deelname kost 250 euro. Daarbij is twee keer een meerdaagse bijeenkomst gepland.'

Waarom vindt u dit belangrijk?

'Ik ben opgegroeid op een boerenbedrijf. Mijn ouders zijn melkveehouders. Ik vind het interessant om zo'n proces mee te maken en wil me inzetten voor het verbeteren van het toekomstperspectief voor de landbouw. Daarom werk ik ook bij Projecten LTO Noord.'

Hoe gaan jullie tot nieuwe ideeën komen?

'Hoe we dat gaan doen, moeten we nog bepalen. We zijn als groep aan zet om daar richting aan te geven. Dat maakt het spannend. Als we concluderen dat we rond een bepaald onderwerp iets moeten ondernemen, dan gaan we daarmee aan de slag. In deze fase is het nog wat vaag.'

Staat er al iets vast?

'We beginnen met een 'heisessie' van een paar dagen om elkaar beter te leren kennen. We volgen dan ook een leiderschapsprogramma waarin we leren hoe je een verandering op gang brengt in een organisatie.

'De groep van 'Voor de oogst van morgen' organiseert excursies, bijvoorbeeld naar Ahold of de initiatiefnemers van het Koop een Koe-concept. Ik verwacht dat we met de jongeren ook die kant opgaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer