Grootschalige spuitcontroles in Hollands Noorderkwartier

Bij controles door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HNNK) op de bedrijven van 192 akkerbouwers blijkt dat 86 procent van de ondernemers precies volgens de spuitregels werkt.

Grootschalige+spuitcontroles+in+Hollands+Noorderkwartier
© HHNK

Bij 14 procent van de bezochte akkerbouwers constateerde het waterschap een overtreding. Een aantal ondernemers moest een deel van het gewas rooien dat te dicht bij het wateroppervlak stond.

Provinciaal waterbestuurder Kees Stoop van LTO Noord in Noord-Holland spreekt evengoed van een goede score. 'Het past precies in de trend van de dalende normoverschrijdingen, die het Planbureau voor de Leefomgeving al signaleert.'

Flinke vooruitgang

LTO constateert dat de inspanningen van telers om de emissie terug te dringen, duidelijk hun vruchten beginnen af te werpen. 'De cijfers van 2017 lieten al een flinke vooruitgang zien, die van 2018 bevestigen dat beeld.'

Behalve handhaving van de wet, hebben de controles van HHNK dan ook als doel om akkerbouwers bewuster te maken van het juist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Overgangsjaar

Dit jaar 2019 hebben de waterschappen, in overleg met de landbouwbranche, als overgangsjaar aangehouden. De akkerbouwers in het werkgebied van HHNK zijn begin 2019 per brief geïnformeerd over de aanscherping van de regels.

Het werkgebied van waterschap HHNK telt zo'n 570 akkerbouwers. Ruim een derde kreeg dus een bezoek, waarbij werd gekeken naar de breedte van de teeltvrije zones en de toegepaste spuittechnieken.

Het hoogheemraadschap controleert in 2020 opnieuw op de teeltvrije zones en het gebruik van de driftreducerende spuittechnieken. 'Als de waterkwaliteit van het oppervlaktewater achterblijft dan kan dit op termijn gevolgen hebben voor de teeltvrije zone en het aantal toegestane gewasbeschermingsmiddelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer