Schieland+controleert+waterkwaliteit+met+drones
Nieuws
© Schieland en de Krimpenerwaard

Schieland controleert waterkwaliteit met drones

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zet een droneboot in om de waterkwaliteit te meten in het glastuinbouwgebied van Bleiswijk en Bergschenhoek.

Deze nieuwe en innovatieve manier van meten van de waterkwaliteit in de sloten maakt de controles effectiever, stelt Schieland. Met het beeldmateriaal kan het waterschap nakijken waar leidingen in de sloot liggen, die mogelijk meststoffen en schadelijke gewasbeschermingsmiddelen in de sloot lozen.

Het doel van de proef is om de waterkwaliteit en doorstroming van de sloot te verbeteren. De controles met inzet van de droneboot worden van 7 tot en met 14 oktober uitgevoerd.

Doorlichten

De metingen maken deel uit van de 'gebiedsgerichte aanpak', waarbij het hoogheemraadschap in samenwerking met de sector polder voor polder doorlicht, glastuinders bezoekt en informeert over hun impact op de waterkwaliteit.

Momenteel is het zuidelijk deel van Bleiswijk en Bergschenhoek aan de beurt, nadat eerder dit jaar het noordelijk glastuinbouwgebied van Bleiswijk werd doorgelicht. In de 'gebiedsgerichte aanpak' werken het hoogheemraadschap, gemeente Lansingerland en Glastuinbouw Nederland samen.

Meststoffen

Doel van die samenwerking is de terugdringing van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. Veel lozingen gebueren volgens het hoogheemraadschap onbewust. Dat komt door oude afvoerpijpjes en verborgen aansluitingen die niet goed afstroomden.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 14°
  70 %
 • Zondag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer