CDA+Brabant+wil+deadline+emissiearme+stal+toch+van+tafel
Nieuws
© Jasper Schel

CDA Brabant wil deadline emissiearme stal toch van tafel

De Brabantse CDA fractie wil alsnog dat de deadline van 1 april 2020, voor het aanvragen van een vergunning voor emissiearme stalsystemen, van tafel gaat. 'We zijn tot de conclusie gekomen dat we duidelijker moeten zijn over onze inzet', verklaart de fractie.

Deze nieuwe gedaanteverwisseling van hoofdrolspeler CDA in de stikstofsoap komt een week na het matte optreden van de partij tijdens het beladen stikstofdebat op 25 oktober. Van de de harde opstelling die de CDA fractie voorafgaande aan het debat koos, bleek in de Statenzaal weinig meer over. Het kwam de fractie, naast duizende boze boeren, op een berg kritiek te staan vanuit de eigen lokale afdelingsbesturen.

CDA verklaart nu dat ze al sinds de start van de nieuwe coalitie niet blij was met het strenge Brabantse veehouderijbeleid. Door nieuwe ontwikkelingen in het landelijke stikstofdossier en -beleid, acht de partij zich naar eigen zeggen niet meer aan dit deel van het coalitieakkoord gebonden.

Deze knieval zal de Brabantse christendemocraten vandaag behoorlijk helpen om de onderlinge plooien glad te strijken tijdens een spoedoverleg in Veghel. De onvrede bij de lokale CDA-afdelingen over de koers van hun partij in het Brabantse stikstofbeleid is groot.

Latente ruimte

Fractievoorzitter Mari van Kilsdonk van CDA Oss is ook kritisch: 'Ik had liever gezien dat het CDA had laten zien dat het een brug te ver is wat er in Noord-Brabant gebeurt. Zeker wat betreft het afnemen van de latente ruimte. Ze willen kleine stapjes zetten, maar ik had liever een andere opstelling gezien. Ook voor alle boeren die tijdens het debat buiten stonden.'

CDA-Statenlid Tanja van de Ven kreeg veel kritiek op haar optreden tijdens het stikstofdebat. Ze liet, net als de voltallige CDA-fractie, haar boerenstem volgens de agrarische achterban niet duidelijk genoeg horen. En dat terwijl de partij een week daarvoor nog met vijf harde eisen kwam voor aanpassing van het Brabantse veehouderijbeleid.

Woede en frustratie

'Ik snap de woede en frustratie van de boeren. De communicatie rondom dit debat is, mede door de opgevoerde druk, niet goed gegaan. Maar ik vraag me ook af met welke verwachtingen de boeren naar Den Bosch waren gekomen. De deadline van 2022 helemaal van tafel schuiven zou sowieso niet lukken', reageert Van de Ven.

'We hebben een aantal punten wel binnengehaald. Het gaat stapje voor stapje. Als het CDA niet in de coalitie zat, was het beleid niet zo vloeibaar geworden als het nu is.'

Motie

Tot verbazing van velen stemde Van de Ven bij de hoofdelijke stemming tegen een motie om de latente stikstofruimte niet van veehouders af te pakken. 'We hadden toen al de toezegging van gedeputeerde Rik Grashoff dat Gedeputeerde Staten hier in december op terug zouden komen', verklaart ze.

'Achteraf heb ik er spijt van dat ik tegen die motie heb gestemd. Als in december blijkt dat dit onderdeel van het Brabantse beleid niet van tafel gaat, dan heeft dat voor mijn positie in de partij consequenties. Ik blijf echt voor de boeren staan en vechten, wat ze ook zeggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer