Stikstofregels+Noord%2DHolland+blijven+gehandhaafd
Nieuws
© Arjen Vos

Stikstofregels Noord-Holland blijven gehandhaafd

Er blijft veel onvrede bij boeren in Noord-Holland over de strikte opstelling van het provinciaal bestuur in het stikstofdebat. Gedeputeerde Staten houden vast aan de bestaande regels, maar willen tegelijkertijd de dialoog met de agrarische sector openhouden.

Voorafgaand aan de vergadering van de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid donderdagavond kregen de Statenleden van een agrarische delegatie zuivelpakketten van FrieslandCampina overhandigd om de rol van de sector te onderstrepen.

Ook loopt er een petitie om het noorden van de provincie bij Friesland te trekken, omdat het Friese bestuur wel oog heeft voor de landbouw. De ludieke actie werd al ruim drieduizend keer onderschreven. Gedurende de commissievergadering ontspon zich een uitvoerig debat, dat meerdere malen werd geschorst, over het belang van natuur en de directe relatie met de economie.

Circuit Zandvoort

Opvallend was de discussie over de verbouwing van het circuit in Zandvoort voor de Formule 1, waarvoor de eerste vergunning is afgegeven sinds het stikstofarrest. Gerjan van den Heuvel (ChristenUnie) stelde dat dit scheef staat ten opzichte van 'de boer die zijn stal wil uitbreiden, maar dat nog steeds niet mag'.

Zo ervaren veel agrariërs dat ook, bleek eerder deze week toen er een manifestatie plaatsvond met zo'n veertig trekkers bij het provinciehuis in Haarlem, net als enkele weken geleden. Doel was om persoonlijke verhalen en dilemma's te delen met Statenleden en hen te wijzen op het economisch belang van de agrarische sector voor de provincie.

In de steek gelaten

De aanpak van de stikstofproblematiek moet van tafel om opnieuw te kunnen beginnen, werd tijdens de manifestatie benadrukt. 'Als boeren in de steek worden gelaten, komt ons voedsel straks uit het buitenland, terwijl de voedselveiligheid en het dierenwelzijn het hoogst ter wereld zijn.'

Gedeputeerde Esther Rommel (VVD) verklaarde na de manifestatie geluisterd te hebben naar de zorgen die leven bij de boeren en naar de ideeën voor eventuele oplossingen voor het stikstofprobleem. 'We moeten daar samen naar op zoek. Dus met de boeren, maar ook met de andere sectoren.'

Integrale toekomstvisie

Coördinator Jack Rijlaarsdam van de boerenacties sprak al eerder de hoop uit dat daarbij wordt gekozen voor een integrale toekomstvisie. 'Stikstof is daar een onderdeel van. Daarnaast spelen aspecten als bodemdaling en landschapsbeheer een rol. Ook die moeten in afwegingen worden meegenomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer