LNV zet in op enzym als stikstofrem

Het ministerie van LNV onderzoekt een door DSM geproduceerd enzym dat de stikstofuitstoot van vee reduceert. Het is een van de maatregelen om te komen tot kortetermijnoplossingen.

LNV+zet+in+op+enzym+als+stikstofrem
© Marije Stomps

Volgens een woordvoerder van het ministerie van LNV wordt gerekend aan een aantal kortetermijnmaatregelen om stikstofdepositie te verlagen. 'Het gaat om maatregelen voor alle sectoren die door de crisis worden geraakt. De maatregelen moeten effectief en houdbaar zijn.'

Een woordvoerder van DSM bevestigt dat de toevoeging van een enzym aan het voer onder de aandacht is gebracht van minister Carola Schouten van LNV. De mogelijkheden worden nu verder verkend en besproken. Ze vertelt niet om wat voor soort enzym het gaat.

10 procent stikstofreductie

Wel meldt de woordvoerder dat DSM al meerdere bewezen producten maakt die zorgen voor een stikstofreductie bij verschillende soorten landbouwhuisdieren. Volgens verschillende media zou dit nieuwe DSM-enzym de stikstofuitstoot met 10 procent reduceren.

Jan Dijkstra, universitair hoofddocent Diervoeding bij Wageningen University & Research wil graag bijdragen aan het verder onderzoeken van dit enzym. Daarbij wil hij ook kijken naar diergezondheid en veiligheid. Verder kwam het nieuws ook voor de hoofddocent als een verrassing. Hij kent het enzym niet.

De hoofddocent heeft wel ideeën over het soort enzym dat wordt ingezet. 'Je kunt bijvoorbeeld enzymen als proteases toevoegen. Dat zijn enzymen die eiwit beter afbreken. Hierdoor is minder stikstof in het voer nodig om dezelfde productie te kunnen realiseren. Dat leidt tot minder stikstofverliezen.'

Andere denkrichting

Een andere mogelijke denkrichting is dat er enzymen zijn waardoor energie uit zetmeel en celwanden vrij wordt gemaakt om ammoniak, gevormd uit eiwitfermentatie, vast te leggen in microbieel eiwit. 'Dit kan leiden tot minder ureum in de urine. Bij dit proces kunnen enzymen een rol spelen.'

Volgens Dijkstra gaat het overigens niet over het onlangs door DSM gelanceerde methaanreducerende middel Bovaer. 'Dat middel remt enkel de methaanuitstoot.'

Sceptisch

Wil Meulenbroeks, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij, is sceptisch over een stikstofreducerend enzym.

'Er is nog veel onduidelijk over dit soort middelen. Wat is bijvoorbeeld het effect op de voedselveiligheid, het dierenwelzijn en de diergezondheid? Ook zijn we kritisch over het kostenaspect. Daar hebben we nog totaal geen inzicht in. Als dat allemaal in orde is, kan het een deel van de oplossing zijn om de stikstofuitstoot te verminderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer