Oogst+laatste+mais+lastig
Achtergrond
© Ruud Ploeg

Oogst laatste mais lastig

De meeste mais bij de deelnemende melkveehouders aan het Maismeetnet is inmiddels geoogst. Voor sommige anderen, waar de mais nog op het land staat, wordt het billenknijpen. De overvloedige regenval, met name in het noorden, maakt de oogst van de laatste mais lastig. Ondank de droge zomer leidt de vele regen tot plassen op het land.

Dick Davelaar uit Leusden oogstte de meetnetmais op 28 september. Een deel van de later gezaaide mais staat nu nog op het perceel. De melkveehouder maakt zich niet druk over de weersomstandigheden. 'De mais is simpelweg nog niet rijp en ik heb het product nog niet nodig. Het gewas staat op goede grond, de oogst zal dan ook zonder structuurschade verlopen', verwacht hij.

Anders is het voor Marco Heijblok uit Hippolytushoef. 'De regenval van de afgelopen weken was vreselijk. In twee tot drie weken hebben we hier 200 millimeter regen gehad, we zijn goed bedeeld. Nu hebben we de derde mooie dag op rij', stelt de melkveehouder.

Toch denkt Heijblok al aan een datum. 'We oogsten begin volgende week de voederbieten, daarna de mais. Vervolgens maken we hier een mengkuil. De kolf zelf is al tien dagen rijp. De plant was lang groen, maar rijpt de laatste dagen in rap tempo af.' Hij signaleert dat er in de kop van Noord-Holland nog veel mais staat. 'Er moet hier nog wat gebeuren.'

'Grond laat oogst niet toe'

Roelof de Jong uit het Friese Sybrandabuoren heeft de mais met bijna 35 procent droge stof eveneens rijp. De grond laat de oogst niet toe, vertelt de veehouder. 'Twee weken geleden ging het nog, vervolgens kregen we ook hier redelijk wat regen. We overwegen nu met voertuigen op rupsbanden te oogsten. Dit is duur, maar geeft minder structuurschade.'

Gerrit de Jong uit Meerkerk moest door een probleem met ritnaalden een deel van de mais opnieuw zaaien. Maar half juni bleek toch te laat te zijn. 'De mais is niet rijp geworden. Deze haalt de 25 procent droge stof niet eens.' De biomais van Guido Frijns in Reijmerstok kende een topopbrengst. 'De loonwerker moest bij mij het langzaamst rijden bij het hakselen om alle planten erdoor te krijgen.'

• Zie de Maismeetnettabel in de Nieuwe Oogst van zaterdag 26 oktober

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer