Boer Wissels kiest bewust voor vroeg maisras

Melkveehouder Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo koos niet alleen voor vroege mais om aan de verplichting tot het tijdig inzaaien van vanggewas te voldoen. Als klap op de vuurpijl liet hij de loonwerker ook gras onderzaaien. 'Het groen inkuilen van mais is ook niet de bedoeling.'

Hoe staat het ervoor met de mais?

'Deze mais lijkt goed. Het is een lang en mooi donkergroen gewas en de kolf begint er goed in te komen. De mais is sowieso beter dan vorig jaar, toen het gewas al vroeger droog was. Het was hier wat droog, maar het gewas kreeg op tijd zo nu en dan regen. Met de korrelzetting lijkt het ook goed te komen. Wat dat betreft zijn er veel regionale verschillen. Richting Zutphen staat de mais er beter bij, maar richting Winterswijk en de Duitse grens is het gewas echt droog. Daar is de maisteelt een ramp.'

Waarom hebt u voor het ras LG 31.205 gekozen?

'Het is een vrij nieuw ras, dat vroeg afrijpt. Daarmee hoop ik de mais op tijd gehakseld te hebben, zodat ik voor 1 oktober een vanggewas kan zaaien. Dat is verplicht. Ik heb ook percelen met lichtere zandgronden. Hier staat het iets minder vroege ras LG 31.218. Omdat mais op lichtere zandgronden eerder afrijpt, hoop ik de mais op alle percelen tegelijkertijd te kunnen oogsten.'

Hoe was uw voorbereiding?

'Dit perceel was voorheen weiland. Hier is eerst de zodebemester overheen gegaan, daarna kwam er nog wat vaste mest. Dat is ingefreesd en vervolgens is er geploegd. De mais is mooi schoon.'

Met de inzet van verschillende rassen op diverse grondsoorten hoop ik alles tegelijkertijd te kunnen oogsten

Bert Wissels, melkveehouder in Hengelo

U hebt toch onderzaai toegepast?

'Ja, om tijdig te kunnen hakselen, ben je toch afhankelijk van de zomer. Je teelt geen mais om een niet-rijp gewas in te kuilen. Daarbij had de loonwerker, tevens akkerbouwer, een speciale machine ontwikkeld van een oude spuitboom met hieraan slangen. Die machine blaast het graszaad in de rij.

'Omdat van tevoren is bespoten met een bodemherbicide, was het lostrekken van de grond geen optie. Dat zou de werking van het bodemherbicide verstoren. De werking daarvan is tien weken. Het gras is er na acht weken op gekomen. De eerste twee weken daarna bleef het droog. Door de regen die daarna viel, begon het gras te groeien.'

Hoe staat dit ondergewas erbij?

'Doordat de mais er goed bij staat, krijgt het gras weinig zonlicht. Gras begint pas echt te groeien als het zonlicht krijgt. Dat is na het hakselen. Ik denk dat dit voor 1 oktober gaat gebeuren. Het weer in de komende weken is hiervoor essentieel.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer