Mais+nog+lang+niet+altijd+rijp
Achtergrond
© Harry Tielman

Mais nog lang niet altijd rijp

De maisoogst is een stuk later dan vorig jaar. Toen werd, mede door de droge zomer, het gewas gemiddeld op 14 september gehakseld. Dit jaar wordt 1 oktober nog niet gehaald.

Terwijl vorig jaar op Maismeetnetdatum 25 september alleen Marco Heijblok uit Hippolytushoef en Roelof de Jong uit Sibrandabuorren de mais nog niet binnen hadden, hebben dit jaar alleen Bas Fokkert uit Holthone en Jolan van Noye uit Escharen de Meetnetmais in de kuil. Beiden hakselden rond 20 september. Bij Van Noye is de korrel 'echt rijp en de plant op lagere stukken iets groener en elders knalrijp'.


Fokkert kiest er dit jaar voor om de mais meteen te voeren. De wat verdroogde plekken zijn nog fris en de kolf is goed afgerijpt. 'We gaan dus voor smakelijkheid ten opzichte van de oude mais. Die had vorig jaar meer droog en dood blad. Zeker nu we al flink wat nieuwmelkte koeien aan de melk hebben, moet het voer top en smakelijk zijn.'

De melkveehouder had al onderzaai toegepast. Het gehakselde Maismeetnetperceel op afstand moet waarschijnlijk worden overgezaaid, terwijl op het perceel thuis de onderzaai vooralsnog geslaagd lijkt. Dit laatste perceel moet nog worden gehakseld.

Snelle Lente Rogge

Van Noye zaait een deel van zijn land in met grasklaver en een deel met Snelle Lente Rogge. 'Misschien kunnen we dit na de oogst nog voeren. Het gewas zou veel eiwit geven.'

Wim Vedder kan zijn mais nog even laten staan. De melkveehouder en akkerbouwer uit Gasselternijveenschemond heeft een geslaagde onderzaai. Hij hoeft daarom geen gebruik te maken van de mogelijkheid om bij een mislukte onderzaai alsnog een vanggewas te kunnen telen.

'Het gewas staat er mooi groen bij. Ik denk nog niet aan hakselen. Soms spuit het vocht uit de korrel. Het duurt nog twee weken voordat de loonwerker kan komen.' Sommige planten hebben last van builenbrand. 'Ik denk dat dit het gevolg is van stress door de droogte.'

Folie

Ook bij De Jong is de plant nog 'mooi groen'. Hij denkt nog niet aan oogsten. Normaal zaaide hij de mais altijd onder folie, maar dit jaar moesten de planten het zonder doen. 'De plant oogt mooi fris en doet het nu ook goed. Zelfs in dit bijzondere jaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 12°
  60 %
Meer weer