%27Voorbeeldig+maisseizoen+met+regen+en+zon+op+juiste+moment%27
Interview
© Pieter Stokkermans

'Voorbeeldig maisseizoen met regen en zon op juiste moment'

De biologische mais van Marc Frijns uit Margraten was in tijden niet zó best. Mooie kolven, veel lengte en weinig onkruid. Het gewas moet nog wel flink afrijpen. 'Het is nog helemaal groen.'

De mais staat dit jaar voller dan andere jaren. En open plekken zie ik niet. Ik zou elk jaar wel zo'n mooi gewas willen.

Marc Frijns, biologisch maisteler in Margraten

Hoe staat uw mais erbij?

'Het is een mooi hoog gewas met goede kolven, al zijn de planten nog groen. Het drogestofpercentage schat ik op 20. Ik zie geen open plekken in het perceel en de mais staat voller dan andere jaren. Ook hadden we nauwelijks last van onkruid. We konden de onkruidbestrijding in een vroeg stadium uitvoeren, dus toen het onkruid nog maar net kiemde. Dat was vorig jaar niet zo.'

Wat ging er toen mis?

'Vorig jaar vielen er veel flinke plesbuien en konden we niet op het juiste moment eggen. Het onkruid werd daardoor te groot. Maar daar hadden we nu geen last van.'

Is dit voor u een goed maisseizoen?

'Ja, het is echt een voorbeeldig maisjaar. Zo zouden we het gewas altijd wel willen zien. De mais staat hier dikwijls wel goed, maar het was opvallend dat de regen en zon dit seizoen steeds op het juiste moment kwamen. Rond 9 mei ging het zaad de grond in, de bodem was prima opgewarmd.

'Sommige collega's uit de omgeving hadden eerder in het seizoen gezaaid, maar kregen toen een koude periode. Dat zet de ontwikkeling van de mais stil. We hadden ook geluk dat er rond de kolfzetting voldoende regen viel.'

Welke voorbereidingen trof je in het begin van dit seizoen?

'We doen aan vruchtwisseling en op dit maisperceel stond vorig jaar gras. In februari freesden we het gras kapot en legden we vier tot vijf keer een vals zaaibed aan. Na de bewerking met de cultivator laten we het perceel een paar weken met rust. Dan cultiveren we het opnieuw.

'Veertien dagen voor het zaaien reden we er dertig kuub drijfmest op. En direct na het zaaien trokken we de trekkersporen los die waren ontstaan door het inzaaien. Dat deed mijn vader met de trekker en schoffel. In totaal hebben we het maisperceel twee tot drie keer geëgd en drie keer geschoffeld.'

Wanneer verwacht u te oogsten?

'De planten zijn nog helemaal groen. Het duurt dus nog wel even voordat de hakselaar erin kan. Ik denk niet dat de mais voor 1 oktober van het land is.'

Dan komt u toch in de problemen met het zaaien van een groenbemester?

'Na de mais zaaien wij brouwgerst, voor de Gulpener Bierbrouwerij. Dat doen we al jaren. Het graan moet voor 1 november de grond in. Dat gaat wel lukken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer