%27Over+twee+tot+drie+weken+gaat+de+hakselaar+in+de+mais%27
Achtergrond
© Peter Roek

'Over twee tot drie weken gaat de hakselaar in de mais'

Geleidelijk worden de kolven geler en droger. De schutbladeren verliezen hun groene glans. Het afrijpen is begonnen. De mais van melkveehouder Corné Rommens uit Hoeven tikt bijna een drogestofgehalte van 30 procent aan. Die van Dick Davelaar uit Leusden gaat eroverheen met 30,5 procent.

'De mais is verder dan we in de gaten hebben', zegt veehouder Davelaar. Hij staat op het punt om vijf maisplanten in te leveren bij een plaatselijke maisdemo van AgruniekRijnvallei. Ter plekke wordt de verse mais geanalyseerd. 'Ik heb eind september in mijn hoofd als oogstmoment.'

• Bekijk de Maismeetnettabel in de Nieuwe Oogst van zaterdag 7 september


Nadat de planten zijn gehakseld en de voederwaarde is geanalyseerd, rollen de cijfers eruit. Het drogestofgehalte ligt op 30,5 procent, de VEM is 1.044 en het zetmeelgehalte 327 gram. Davelaar is erg tevreden. 'En de voederwaarde wordt door de afrijping alleen nog maar beter.'

Ook de mais van Rommens is al ver: 29 procent droge stof. De schatting deed hij zelf, evenals de andere melkveehouders uit het Maismeetnet. Hij gebruikt daarvoor de maismanager-app. 'Ik snijd de korrel door en wring de stengel uit, vervolgens schat ik het drogestofpercentage.' Het valt Rommens op dat de kleur van zijn planten erg wisselt. 'Sommige zijn heel groen en je hebt hoeken die verdroogd zijn.'

Muizen

Droog is ook de grond bij melkveehouder Roelof de Jong uit Sibrandabuorren. 'Een beetje nattigheid is hier welkom. En niet alleen voor de mais, ook voor de vele muizen.'

Melkveehouder Bas Fokkert uit Holthone heeft droogteschade in zijn mais. 'Maar niet zo erg als vorig jaar. Toen miste ik 40 procent van de mais, nu 20 procent.' Door de mooie grote kolven, verwacht hij wel een goede kwaliteit.

Veehouder Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo is eveneens tevreden. 'De mais zit op 25 procent droge stof en heeft nog drie weken nodig.' Gerrit de Jong uit Meerkerk verwacht dat zijn mais nog ruim twee weken nodig heeft. 'Aan het einde rijpt dit ras vaak erg snel af.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer