%27Dit+jaar+kregen+we+telkens+op+tijd+een+bui%27
Interview
© Marcel Rob

'Dit jaar kregen we telkens op tijd een bui'

Melkveehouder Marco Heijblok uit Hippolytushoef klaagt niet over de gewassen dit jaar. 'Zeker voor het tweede droge jaar op rij mogen we niet klagen. We kregen telkens op tijd een flinke bui.' De ondernemer kan zelfs gras verkopen. Eind volgende week hoopt hij de mais binnen te halen. Woensdag bezocht hij zijn perceel.

Wanneer komt de loonwerker?

'Vanochtend zag ik dat één perceel over drie tot vier dagen rijp is en het andere perceel over een week. De loonwerker staat gepland voor de eerste donderdag en vrijdag van oktober. Tussen beide percelen zit twee dagen in zaaidatum. Wel is het ene perceel zware klei en het andere perceel wat lichtere grond.'

Voor een tweede droge zomer mogen we niet klagen

Marco Heijblok, melkveehouder in Hippolytushoef


Is er een verschil in grondsoort?

'Ja, zware grond geeft een zwaar gewas, zo wordt weleens gesteld. De zware klei blijft wat vettig en geeft meer voeding. Daar is de plant nog groen en is de kolf iets minder rijp dan de mais op de lichtere grond. Op die lichtere grond rijpt de mais ook sneller af.'

Hoe staat de mais erbij?

'Goed. Het is een mooi gewas met een beste kolf. Hier hebben we dan ook telkens na drie weken droogte wat water gehad. Daardoor groeiden de mais, de voederbieten en het gras goed. Ik heb zelfs wat gras kunnen verkopen aan een buurman en dat terwijl we in Nederland het tweede droge jaar op rij hadden.

'Ook hier in de omgeving staat de mais er goed bij, zelfs op de droogtegevoelige zandgronden. Daar is de loonwerker halverwege deze week met het hakselen van de eerste mais begonnen.'

Bent u blij dat 1 oktober als groenbemesterdatum voor uw grond niet geldt?

'Op zich ben ik niet tegen een groenbemester. Dat is goed voor het perceel. Ik had op zandgrond na de aardappelen groenbemester gezaaid. Wel kan ik me voorstellen dat 1 oktober niet altijd wordt gewaardeerd. Later zou ook kunnen. De laatste jaren zijn oktober en november ook nog groeimaanden. Veel boeren halen in oktober nog gras binnen.'

Doet u volgend jaar zaken anders?

'Het zaaien, grond bewerken en bemesten heeft voor dit jaar prima resultaten opgeleverd. Begin volgend jaar kijk ik naar een ander maisras. Dit ras bevalt prima, maar ik zaai al vier jaar hetzelfde ras.

'Achteraf gezien had ik misschien een week eerder kunnen zaaien. Rond Bevrijdingsdag is wellicht aan de late kant. De loonwerker zaait soms al op 20 april. Bij een schrale oostenwind wil de mais toch niet kiemen. Ik laat liever de mais zo snel mogelijk na het zaaien opkomen. Maar dat zie je toch pas achteraf.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer